musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Izgradnja trafo-stanice u Picoderu: Zahtev Opštinskom veću za novu lokaciju

Na uglu ulica Zmaj Jovine i Matije Gupca, na zelenoj površini ispred dve kuće uskoro bi trebalo da bude izgrađena trafo-stanica, a potom bi se poništila stanica koja se nalazi na uglu Hajduk Veljkove i Zmaj Jovine, zbog koje je smanjena preglednost te raskrsnice.

Mesto nove trafo-stanice pre nekoliko dana označen je kočićima na zelenoj površini ispred kuća građana Bečeja, neposredno ispred prozora jedne od dve kuće, a na toj površini se nalazi i spomenik Nestoru S. Džilitovu (1905-1941),  Slavku S. Siminu (1913-1942) i Ištvanu P. Nađu (1908-1942), čije su biste od bronze, doduše, ukradene sredinom maja 2012. godine, dva meseca nakon što je to učinjeno i sa bistom na spomeniku kod OŠ „Zdravko Gložanski“.

Građani Bečeja ispred čijih domova se nalazi prostor gde se planira izgradnja – reč je o dve kuće – nezadovoljni su zbog namere Elektrodistribucije da na toj zelenoj površini postavi trafo-stanicu.

Dozvolu za izgradnju trafoa na tom prostoru izdalo je Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i inspekcijski nadzor lokalne samouprave, čija je načelnica Milica Nešić, koja od pre izvesnog vremena komunicira sa novinarima preko pomoćnika predsednika opštine za odnose sa javnošću Daneta Mandića. Prema informaciji kojom Mandić raspolaže, a po rečima načelnice Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i inspekcijski nadzor, trafo-stanica nije štetna za zdravlje ljudi i okolinu.

Šta će biti sa spomenicima?

Udruženje građana „Picoder“ uskoro planira da obnovi spomenike Nestora S. Džilitova, Slavka S. Simina i Ištvana P. Nađa i da na toj zelenoj površini namesti i urbani mobilijar.

S druge strane, obnavljanje spomenika već godinama traži i opštinska organizacija SUBNOR. Predsednik te organizacije u Bečeju Milan Bašić rekao je da su „glave spomenika bile od bronze, a sigurno su ih sakupljači sekundarnih sirovina skinuli. To nisu samo te glave, nego i Mihalja Šamua u Novom selu i Zdravka Gložanskog kod robne kuće. Mi smo dogovorili sa kamenorescem da se glave naprave, ali nismo nikad imali sredstava, pa smo zahtev preneli opštini, a oni nisu ništa odgovorili na to. U poslednje vreme, kada smo kontaktirali sa opštinom, obećano je da će spomenici biti obnovljeni, jer kalupa ima, a kamenorezac Jožef Tot iz Srbobrana te glave bi napravio od gipsa i neke mešavine, tako da ne bi više to niko mogao da  ukrade. On bi to i montirao za veoma male pare. Prošle godine smo kontaktirali sa predstavnicima opštine, a dosad niko ništa nije javio. Ja se nadam da ćemo obnoviti spomenike“.

Bašić je, odgovarajući na pitanje o tome da li SUBNOR ima nešto protiv da u neposrednoj blizini spomenika postavi trafo-stanica rekao: „Ako je tu mesto i za spomenike, ja lično nemam, ali mi to možemo na našem odboru razmatrati, jer sada prvi put čujem o tome“.

U bečejskom pogonu Elektrodistribucije redakcija Bečejskog mozaika nije dobila odgovor na pitanje zašto će trafo-stanica biti postavljena ispred nečijeg prozora i da li postoji adekvatnije mesto za to, jer je, kako je rečeno u telefonskom razgovoru, rukovodilac bečejskog pogona službeno bio odsutan, a niko drugi nije ovlašćen da razgovara sa novinarima.

Izgradnja trafo-stanice, zasad, ipak nije izvesna, jer su građani tog dela grada (Picoder) uputili zahtev Opštinskom veću lokalne samouprave za izmeštanje, odnosno neizgradnju stanice na planiranom mestu, za šta je nadležno odeljenje opštine već izdalo dozvolu. Na narednom zasedanju opštinske vlade trebalo bi da se preispita odluka o izgradnji transformatora ispred stambenih jedinica.

K.D.F.

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top