Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Godišnje nagrade opštine Bečej: U petak, 6. jula usvajanje predloga za nagrade

Godišnje nagrade opštine Bečej: U petak, 6. jula usvajanje predloga  za nagradetrg_fontane

Godišnje nagrade opštine Bečej 1. avgusta, na Dan Bečeja, biće dodeljene u oblasti privrede generalnom direktoru PIK „Bečej” Petru Pješčiću, u oblasti poljoprivrede direktoru komercijale, savetniku i ugovaraču u „Agropromet“ d.o.o. Janošu Anđalu, u oblasti umetnosti slikaru Tiboru Šipošu, u oblasti sporta zlatnom kajakašu Marku Tomićeviću, u oblasti medicine lekaru opšte prakse dr Đuli Koncu, u oblasti teologije svešteniku Dejanu Stanojevu, a u oblasti obrazovanja Tehničkoj školi.

Nakon razmatranja inicijativa za dodelu nagrada, članovi opštinske komisije Dalibor Kekić (predsednik), Čaba Štefaniga (zamenik predsednika), Miomir Jelenić i Nataša (Jakšić) Vukašinović – odsutni su bili Anđelko Mišković, Slobodan Dimitrov i Đerđ Lajber – jednoglasno su doneli odluku da nagrade dodele navedenima. Predloženi su, ali im nije dodeljena nagrada, bračni par Ištvan Lapiš, nastavnik fizike u penziji i Katalin Lapiš, nastavnica hemije u penziji (predlagač Gimnazija Bečej), Robert Fazekaš, preduzetnik iz Bečeja (predlagač koalicija Saveza vojvođanskih Mađara, Demokratske stranke vojvođanskih Mađara i Stranke mađarskog jedinstva), poslastičarnica „Žerbo” (predlagač koalicija Saveza vojvođanskih Mađara, Demokratske stranke vojvođanskih Mađara i Stranke mađarskog jedinstva), Piroška Tot Kaša, jedan od osnivača MKUD „Petefi Šandor” (predlagač GG Za opštinu Bečej, MKD „Petefi Šandor“, Društvo intelektualaca „Braća Tan“, UG „EkoBečej“) Bela Farkaš (predlagač Društvo intelektualaca „Braća Tan“) i Željko Kovačev, rukovodilac JP Komunalac (predlagač MZ Mileševo).
U obrazloženju nagrade Tehničkoj školi (predlagač „KNOTT Autoflex YUG“) navedeno je da je ta škola zaslužila nagradu „za doprinos u stvaranju kvalitetno obučenih kadrova i uspešno usaglašavanje politike upisa spram potreba privrede na teritoriji opštine Bečej. Sa tradicijom dugom više od 130 godina, Tehnička škola u Bečeju stručno osposobljava i školuje učenike obrazovnih profila u oblasti mašinstva i elektrotehnike. Uspešno prati napredak tehnologije, te se u školi vodi računa i o osposobljenosti učionica savremenim mašinama i računarima, koji su neophodni u procesu izvođenja nastave. Nesebično sarađuje sa privrednim subjektima i privrednicima kako iz opštine Bečej, tako i u okolnim opštinama. Uvođenjem sistema dualnog obrazovanja, omogućeno je učenicima da kroz časove praktične nastave razvijaju svoje kompetencije i pokažu svoje mogućnosti i znanja budućim poslodavcima“.
Inače, kako je sam predlagač naveo, škola i to preduzeće sarađuju od 2003. godine.
Generalnog direktora PIK-a Petra Pješčića predložila je Tehnička škola, a u obrazloženju komisije za dodelu nagrade navedeno je da je on „svojim delom i postignućima doprineo umnogome kako privrednom, tako i društvenom razvoju i ugledu opštine Bečej. Na čelu kompanije PIK ’Bečej’ je od kraja 2015. godine i kao predani profesionalac, iskusan menadžer, svojim radom i zalaganjem pozitivno utiče na razvoj preduzetništva na teritoriji opštine Bečej. Svojim humanitarnim radom, svakodnevno unapređuje i život građana Bečeja. Svoju nesebičnost i društvenu odgovornost, nenametljivo je pokazao kroz finansijsku pomoć brojnim manifestacijama u organizaciji lokalne samouprave, u radu sportskih klubova, nevladinih organizacija i kulturno-umetničkih društava“.
U inicijativi za dodelu nagrade Tehnička škola je navela da direktor PIK-a pruža, kako piše, nesebičnu pomoć u radu i normalnom funkcionisanju obrazovnih ustanova, „pre svega naše škole, a zatim i ostalih srednjih i osnovnih škola“, te se dodaje da je ova škola zahvaljujući donaciji Pješčića opremila svoju mašinsku radionicu sa dve, za obrazovnu ustanovu značajne, mašine.
Janoša Anđala za nagradu su predložili bečejski poljoprivrednici. U obrazloženju za dodelu nagrade piše da je Anđal „svojim dugogodišnjim radom i zalaganjem dao veliki doprinos razvoju preduzetništva iz navedene oblasti. Najveći doprinos je ostvario u osnaživanju i davanju smernica i odlučnih saveta za ulazak mladih u poljoprivredni sektor. Svojim entuzijazmom je uvek prisutan da okupi poljoprivrednike i pripremi predavanja stručnjaka iz različitih oblasti poljoprivrede, kao i o inovacijama. Aktivan je na učešćima u manifestacijama poljoprivrednika i u realizaciji različitih projekata“.
Koalicija Saveza vojvođanskih Mađara, Demokratske stranke vojvođanskih Mađara i Stranke mađarskog jedinstva inicirala je da slikaru Tiboru Šipošu bude dodeljena nagrada opštine. Komisija u obrazloženju navodi da je razlog za dodelu nagrade to što se Šipoš „slikarstvom bavi još iz detinjstva. Stameni je čuvar univerzalnih vrednosti, kulture. Svojim samostalnim izložbama širom sveta, predstavljao je ne samo svoj talenat, već kroz njega motive Bečeja, gradića sa Tise. Društveno aktivan, ljubitelj likovne umetnosti i dobitnik brojnih nagrada“.
Doktora Đulu Konca takođe je predložila koalicija Saveza vojvođanskih Mađara, Demokratske stranke vojvođanskih Mađara i Stranke mađarskog jedinstva. Inicijativa za dodelu nagrade podneta je, jer, kako se navodi, Konc „svojim nesebičnim i humanim radom preventivno doprinosi očuvanju zdravlja meštana Bačkog Petrovog Sela. Organizuje zdravstvenu zaštitu u selu. Učesnik je brojnih predavanja u osnovnim i srednjim školama u Bečeju i Bačkom Petrovom Selu o temama iz različitih oblasti zdravstva, kao i o značaju vakcinacije. Dobitnik je nagrade Lekar porodice 2017. godine“.
Reprezentativca u kajaku Marka Tomićevića predložio je Kajak kanu klub Bečej. U obrazloženju za dodelu nagrade piše da je Tomićević „jedan od najuspešnijih sportista današnjice. Njegovo nesebično zalaganje i angažovanje u sportu je odličan primer deci, mladima da se istrajnost, upornost i naporan rad isplati. Osvajač je brojnih medalja od kojih su najznačajnije srebrna olimpijska medalja, kao i zlatna evropska medalja. Nenametljiv, kulturan, istrajan. Bečej predstavlja na najbolji način i zahvaljujući čemu, koji je na čelu svih uspešnih kajakaša iz Bečeja, naš grad je prepoznat kao grad sporta, grad kajaka i grad dobrih, skromnih, ali pre svega vrednih i kvalitetnih ljudi“.
Udruženje građana „Picoder” iz Bečeja predložio je sveštenika Dejana Stanojeva za dobitnika godišnje nagrade, jer „dosledno i iskreno štiti duh tolerancije u opštini Bečej kao multietničkoj sredini. U Bečeju, kao sveštenik trudi se da svedoči Evanđelje vaskrsenja i Spasenja. Zajedničkim obeležavanjem najznačajnijih hrišćanskih praznika i zajedničkim nastupima sa sveštenstvom sestrinske rimokatoličke Crkve i svakodnevnim delanjem i podrškom, doprinosi da se u Bečeju očuvaju i objedine ljudske vrline“.
Uprkos tome da inicijative za dodelu godišnjih nagrada građanima ili organizacijama za značajna ostvarenja u kulturi, nauci, privredi, sportu i drugim oblastima imaju mogućnost da podnesu građani opštine, organizacije, ustanove, političke stranke, iz godine u godinu je sve vidljivije da većinu predloga podnose organizacije i političke stranke, a ne građani.
Ukoliko odbornici bečejskog parlamenta na današnjoj sednici (6. jula) usvoje predlog odluke o dodeli godišnjih nagrada, nagrađenima će plakete biti uručene na svečanoj sednici Skupštine opštine za Dan opštine.    

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *