„Rezultati“ zakona o smanjivanju broja zaposlenih: (Ne)otpuštanja u Bečeju

  15 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prema Zakonu o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji predviđeno je smanjivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama i opštinskim ustanovama koji se finansiraju iz budžeta opština i u privrednim društvima čiji je jedini osnivač opština.

Ovaj posao opštine su trebale završiti do 31. decembra (mada je zakon objavljen tek 11. decembra). Naravno, u većini opština posao još nije završen bez obzira na to što je novim zakonom predviđeno da će lokalne samouprave koje nisu smanjile broj zaposlenih, same finansirati višak, jer će republika obezbediti sredstva samo za zakonom predviđen broj zaposlenih.
Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji „kaže“ da ukupan maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme ne može biti veći od 4 zaposlena na 1.000 stanovnika prema poslednjem popisu stanovništva (izuzeci od ograničenja su opštine gde žive nacionalne manjine, izbeglice, opštine s malim brojem stanovnika…), a ukupan broj zaposlenih na određeno vreme ne može biti veći od 10 odsto radnika na neodređeno vreme.
Odredbe zakona ne važe za javna preduzeća, sektore obrazovanja i zdravstva i za predškolske ustanove.
Ukoliko opštine ne izvrše smanjenje broja zaposlenih na neodređeno vreme do maksimalnog broja zaposlenih, počev od 1. januara 2010. godine, vršiće se srazmerno smanjenje transfera sredstava iz budžeta Republike Srbije u zavisnosti od broja zaposlenih u lokalnoj administraciji koji prelazi maksimalan broj zaposlenih.
Prema odredbama zakona, u Bečeju broj zaposlenih trebalo je smanjiti za 28 (opština, OSC „Mladost“, muzej, biblioteka i pozorište). To je, rečeno je u opštini, i učinjeno. Otpušteno je 28 osoba, osmoro je otišlo u penziju, a ostale, za sada, nezaposlene osobe su čistačice. One su od utorka na birou rada.
Međutim, sve čistačice će se verovatno zaposliti u komunalnom preduzeću Potisje, čiji je većinski vlasnik opština, te će njihove usluge „iznajmljivati“ lokalna samouprava i ostale opštinske ustanove. Za sada nije jasno ko će plaćati njihove plate, mada postoje nezvanične informacije o tome da će to biti lokalna samouprava - kao i do sada. I tu se onda postavlja pitanje o smislu racionalizacije, ali i o tome ko će i odakle stvoriti taj novac…
Inače, otpuštenima pripada i otpremnina, koju treba da finansira opština. Reč je o iznosima od 50.000 do 900.000 dinara (zavisno od staža nekadašnje zaposlene osobe itd.). Isplata otpremnina počinje ove nedelje, objašnjeno je u opštini Bečej.                    

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija