Zvonimir Stankov, direktor Stankoma: Dobrih planova ima, čeka se novac

  15 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Javno preduzeće Stankom je u protekloj godini delilo sudbinu svih ostalih opštinskih javnih preduzeća i ustanova.

Nedostatak novca je uticao na to da ovo preduzeće na „mišiće“ obavlja svoju delatnost, a u nekim situacijama bilo je nemoćno (dug za električnu energiju prema Elektrovojvodini, nemogućnost naplate „vazdušarine“ od nekih pravnih lica). U Stankomu krajem aprila došlo je i do kadrovskih promena, pa je na mesto direktora umesto Stevana Čavića došao Zvonimir Stankov.
- Na rukovodeće mesto sam došao u jeku krize, kada se u preduzeću nije ništa produktivno radilo na investicijama i razvoju grada, nije bilo novca za sprovođenje bilo kakvih aktivnosti. Možda je to bila i srećna okolnost jer sam na teži način upoznao funkcionisanje Stankoma i Opštinske uprave i na osnovu toga sam stručno mogao da predložim reorganizaciju Stankoma i da odredim ciljeve i aktivnosti za 2010. godinu“, rekao je Stankov.

Upravo reorganizacija i javnost rada Stankoma su bili vaši osnovni ciljevi. Šta ste od toga uspeli da uradite?

- U javnost u radu preduzeća ste se uverili i sami, kao i vaši čitaoci, a što se tiče reorganizacije prvo smo definisali kakav Stankom želimo da imamo narednih godina. Želimo da ga vidimo kao tim stručnjaka koji treba da budu od pomoći Opštinskoj upravi za pitanja koja su vezana za građevinsko zemljište, uređenje grada, poslovne prostore, upravljanje stambenim fondom, javnim površinama, održavanjem komunalne infrastrukture i investicije od značaja za grad. Stankom treba da bude mesto sa koga će kretati inicijative i dobre ideje. Posle analize utvrdili smo koje su prednosti i mane starog sistema i odlučili da u 2010. godini napravimo dve organizacione celine – glavni gradski arhitekta sa svojim timom i služba za razvoj, investicije i održavanje. Ovakvu reorganizaciju podržali su stručnjaci, Opštinsko veće i vodeći ljudi u opštini. Za glavnog gradskog arhitektu od 1. januara postavićemo Imrea Kutija, čoveka od struke koji je priznat i poznat. Najverovatnije ćemo promeniti i ime preduzeća, jer naziv Stankom neodoljivo podseća na jednu televizijsku stanicu i mnogo bi više bio prihvatljiv naziv Direkcija za izgradnju.

U 2009. godini odbornici Skupštine opštine usvojili su Generalni urbanistički plan, pre dva meseca krenulo se u izradu detaljnih planova regulacije, a većina bi trebala da bude urađena do marta. Šta će ti planovi doneti gradu i da li će njihova izrada privući investitore?

- Generalni urbanistički plan je kvalitetno urađen i definiše razvoj Bečeja u narednih 15-20 godina. Investitor najviše pažnje obraća na urbanističko uređenje placa koji želi da zakupi ili kupi. Kada završimo planove detaljne regulacije imaćemo prednost u odnosu na okruženje, jer ćemo biti interesantniji potencijalnim investitorima. Pored detaljne regulacije industrijske zone i buduće banje koje su zanimljive za investitore, za Bečejce je možda najzanimljivija regulacija prostora kupališta koje će biti uzvodno od Kamp naselja. Mislim da će to biti odlično urbanistički rešeno, da će planovi biti brzo urađeni i da ćemo uskoro imati biser kraj Tise.

Transferi iz opštinskog budžeta do Stankoma u 2009. nisu redovno stizali, što je uzrokovalo probleme u funkcionisanju preduzeća. Dešavalo se da centar grada bude devet noći bez ulične rasvete, jer je Elektrovojvodina zbog duga isključila trafo-stanicu, ili da nema novca za popravljanje i zamenu saobraćajne signalizacije. Zbog čega je to tako? I da li bi poslovanje Stankoma unapredila naplata dugova za „vazdušarinu“ od preduzeća koja ukupno duguju 14 miliona dinara?

- Odgovor znate i vi, kao i svi građani. Kriza je u celom društvu, pa ni lokalni budžet nije bio imun na nju. Problemi sa transferima i dalje postoje i ne mogu da garantujem da ponovo neće biti isključenja ulične rasvete, jer je opštinska kasa bukvalno prazna. Bez obzira na to što imamo problema sa naplatom naknade za korišćenje građevinskog zemljišta od strane pravnih lica, finansijski položaj Stankoma je direktno vezan za finansijski položaj opštinskog budžeta i kada u njemu nema ni dinara nema ni kod nas. Sada nije vreme da upiremo prst jedan u drugoga, niko nije kriv, jer novca jednostavno nema.

Da li će 2010. godina biti bolja što se tiče poslovanja Stankoma?

- Da ne verujem u bolje sutra ne bih radio ovaj posao. Optimista sam da će budžet uskoro biti ojačan, da ćemo mi prvo izmiriti naše obaveze, a onda krenuti u realizaciju planova - rekao je Stankov, poželevši srećne praznike građanima opštine Bečej.              

S. Malešev

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija