Radoslav Ivanović, direktor Gasa: Ostvarili smo plan

  15 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Gas d.o.o. je u poslednjih  šest godina izgradio distributivnu gasnu mrežu u Bečeju u dužini od 145 kilometara (oko 94 procenata pokrivenosti), u Radičeviću 10 kilometara (100 odsto) i u Bačkom Petrovom Selu 42 kilometra (oko 70 posto). Urađeno je i 14 kilometara priključnih vodova sa 1.918 priključaka i 1.605 korisnika.

Pored toga još 220 lica podnelo je zahtev za priključenje na mrežu. Pošto je mreža u Bečeju razvijena, u Gasu ove godine nisu imali potrebe za proširenjem.
„Ostvarili smo ovogodišnji plan, koji nije bio mnogo zahtevan. Poslovanje preduzeća je u zoni pozitivnog rezultata. Naravno tu ne računam kursne razlike koje definitivno nećemo znati do kraja godine. Da bismo bili pozitivni u poslovanju, morali smo da se bavimo delatnošću koja nam nije osnovna, a to je izvođenje radova na gasovodnim sistemima. Tako smo ove godine uradili priključke za OŠ „Zdravko Gložanski“, za biblioteku i Mesnu zajednicu u Radičeviću i za Mesnu zajednicu u Bačkom Petrovom Selu. Po pristupačnim cenama obezbedili smo navedenim korisnicima budžeta grejanje, a i mi smo pokrili povećane izdatke koje imamo“, rekao je Radoslav Ivanović, direktor Gasa d.o.o.
On se osvrnuo i na prošlogodišnje enormno povećanje cene prirodnog gasa (60 procenata) koje je smanjilo interesovanje za uvođenje grejanja na ovaj energent. „Kada je došlo do poskupljenja, ljudi su počeli da razmišljaju na drugačiji način, da izvode računice i da se opredeljuju za druge vidove grejanja. Kada smo krenuli u posao razvijanja mreže, planirali smo da svake godine priključimo oko 500 potrošača. To bi obezbedilo dobar trend razvoja preduzeća i rezultati bi bili mnogo bolji. To se, međutim, nije desilo, jer smo ove godine imali samo oko 60 novih korisnika, iako imamo preko 220 zahteva za priključenje“.
Na pitanje da li će iduće godine doći do porasta interesovanja za priključcima, Ivanović je odgovorio da ne očekuje ništa spektakularno, jer „u državi postoji veliki disparitet cena. Mislim da je električna energija beskrajno jeftina, ali valjda neko na vrhu vodi računa o ovoj pojavi“.
Ipak, nije baš sve bilo sjajno u poslovanju Gasa u ovoj godini. Naime, naplata potraživanja za potrošeni gas je pala na prosek od 85 posto (prošle godine više od 95 posto), a dug potrošača prema ovom distributeru je oko 15,5 miliona dinara. Domaćinstva duguju oko 6,7 miliona, a firme 6,8 miliona dinara. Pojedinačno gledano najveći dužnik je PIK „Bečej“ – oko 4 miliona.
„I pored ovih činjenica saradnja sa potrošačima je dobra. Primenjivali smo slične metode kao i ranijih godina, ali su rezultati slabiji nego proteklih godina. Nikada nismo isključivali i tužili neplatiše u zimskom periodu kada im je najteže. Međutim, letos uz sve pozive i dogovore nismo učinili mnogo na naplati, pa smo bili prinuđeni da tužimo i isključimo neplatiše sa mreže, jer ne možemo dopustiti da dovedemo u pitanje funkcionalnost sistema“, rekao je Ivanović.
U opštini Bečej gas je stigao i u naseljena mesta, osim u Mileševo, Drljan i Poljanice. Direktor Gasa kaže da ima rešenja da i u ova mesta stigne gas, ali da to trenutno nije isplativo. „U poslednjih nekoliko godina mnogo smo razmišljali o tim mogućnostima. Međutim, pošto su ova mesta više udaljena od Bečeja od ostalih, nije isplativo ’vući’ magistralni gasovod do njih. Rešenje je u izgradnji rezervoara za gas, i onda bi to imalo ekonomskog smisla“.
U narednoj godini Ivanović očekuje „minimalno povećanje priključaka na distributivnu mrežu što bi nam zajedno sa postojećim priključcima obezbedilo isporuke gasa od oko 3,6 miliona kubika, a to znači poslovanje na granici rentabiliteta. I u narednoj godini moraćemo da se bavimo i radovima na gasovodnim sistemima da bismo uspeli da plaćamo sve svoje obaveze i kredite i da bismo ’pobedili’ kursne razlike na koje ne možemo da utičemo. Nadam se da ćemo dogodine priključiti na gasovod i sve preostale objekte u kojima su budžetski korisnici, a pojavićemo se i na tržištu izvođenja centralnog grejanja, jer za to imamo atestirane inženjere i majstore“.
Ivanović je na kraju razgovora poželeo građanima opštine, korisnicima prirodnog gasa i zaposlenima u Gasu dobro zdravlje i uspešnu novu godinu.

S. Malešev

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija