Vladajuća koalicija u Skupštini Srbije: Potvrdila Statut Vojvodine

  04 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon godinu dana iščekivanja, menjanja, popravljanja i ko zna čega još, 30. novembra Skupština Srbije potvrdila je Statut Vojvodine sa 137 glasova poslanika vladajuće koalicije i opozicione Liberalno demokratske partije. Protiv je glasalo 24 poslanika. U trenutku glasanja u sali je bilo 163 poslanika.

Poslanici SNS-a, SRS-a i DSS-a u toku rasprave o Zakonu o utvrđivanju nadležnosti i Statuta Vojvodine nebrojeno puta su istakli da je Statut neustavan i ima elemente državnosti, a poslanici vladajućih stranaka su iznosili kontraargumente. U toku rasprave - kao argument valjda - letela je i cipela radikalske poslanice Gordane Pop-Lazić ka predsedavajućoj u Skupštini Srbije.
Bez obzira na neukus i primitivizam, Statut Vojvodine je potvrđen i stupiće na snagu nakon donošenja odluke o proglašenju u Skupštini Vojvodine i objavljivanja u „Službenom listu AP Vojvodine“, a odluku o sprovođenju Statuta treba da donese Skupština Vojvodine dvotrećinskom većinom glasova od ukupnog broja poslanika.
Pre potvrđivanja Statuta Skupština Srbije usvojila je i Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

Maksimum autonomije

Šandor Egereši, predsednik Skupštine Vojvodine, rekao je da je Statutom dosegnut maksimum autonomije Vojvodine koji omogućava Ustav u koji bi trebalo do kraja mandata ove vlade uneti izmene.
„Statutom je dosegnut maksimum autonomije Vojvodine koji omogućava Ustav Srbije, ali mislim da naš Ustav nije dovoljno usklađen sa evropskim načelima i podržavam raniju najavu predsednika Borisa Tadića da do kraja mandata ove vlasti treba načiniti izmene tog akta“, rekao je predsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši.

U vreme glasanja u Skupštini Srbije ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu nekoliko desetina građana protestovalo je zbog potvrđivanja Statuta Vojvodine i usvajanja Zakona o utvrđivanju nadležnosti pokrajine.                        

K.D.F.Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija