Nakon duge rasprave na sednici SO Bečej: Usvojena odluka o kreditu za bušotinu, marinu i kupovinu vozila za inspekciju

  29 maj 2018
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Odluka o dugoročnom kreditnom zaduženju opštine Bečej do 45,5 miliona dinara usvojena je na današnjoj sednici Skupštine opštine.

Iz kredita se planira finansirati projekat opremanja termalne bušotine u Bečeju u iznosu od 24 miliona dinara, koliko je planirano u rebalansu opštinskog budžeta, za IPA projekat izgradnje male marine u Bečeju, takođe je rebalansom budžeta planirano 17 miliona dinara, a veći deo tog novca treba da bude refundiran nakon završetka projekta i pravdanja potrošenog novca, a 4,4 miliona je planirano za kupovinu dva vozila umesto sadašnjih „zastavinih“ koje koristi opštinska inspekcija, navodi se u skupštinskom materijalu.

Pre nego što je odbornička većina usvojila odluku o novom kreditnom zaduženju lokalne samouprave, o toj temi raspravljali su odbornik Milan Bokun (odbornička grupa „Samo lokalno“), predsednik opštine Dragan Tošić (SNS), predsednik Skupštine opštine Nenad Tomašević (POKS) i zamenica predsednika bečejskog parlamenta Eržebet Kinka (SVM).

Bokun je postavio niz pitanja o tome da li je razložno uzimanje još jednog kredita, te je konstatovao da ima utisak da se lokalni prihodi smanjuju, a ne rastu, a po njegovom mišljenju, ako se želi domaćinski poslovati, trebalo bi uzeti kredit u situaciji kada se rashodi smanjuju, a prihodi rastu, a dodao je da ima utisak da prihodi „padaju“, jer građani Bečeja odlaze iz ovog grada, a oni su ti koji pune opštinski budžet, te će „teret“ novog kredita da ponesu građani koji su ostali da žive ovde, kako Bokun pretpostavlja, na taj način što će biti povećani lokalni nameti, te će i ti građani da se odsele... Odbornik je dodao i da pre izbora nije obećano da će razvoj opštine biti zasnovan na zaduženju (kredit). Postavio je, zatim, pitanja o tome da li će geotermalna bušotine da donese korist Bečeju ako se u nju uloži 24 miliona dinara, te koliko će najavljeni investitor za izgradnju akvaparka da plati za korišćenje vode iz buštotine, konstatovao da ne veruje da će izgradnja akvaparka da doprinese razvoju Bečeja, a u vezi sa IPA projektom izgradnje male marine rekao je da po informacijama kojima on raspolaže, za izgradnju marine je potrebna saglasnost JVP Vode Vojvodine i to Bečej nema, jer marina planira da se gradi na prvoj liniji odbrane od poplava. Postavljao je Bokun pitanja i o kupovini dva automobila za inspekciju u Bečeju, rekavši da su to mnogo skupi automobili i da se nada da će opštinska inspekcija, vozeći ih, mnogo bolje da radi.

Predsednik opštine Dragan Tošić je u odgovoru Bokunu istakao da Bokun, izgleda, podržava uzimanje kredita, jer suštinske primedbe nije imao, a njegove ostale primedbe ne stoje i ne barata činjenicama. Tošić je rekao da teret kredita neće „nositi“ građani tako što će lokalna samouprava da poveća lokalne namete i da vlast čini sve što je u njegovoj moći da zadrži građane u ovom gradu. Rekao je i da je dokaz za to da se u Bečeju dobro radi i to što je KWS premestio svoje sedište ovde, a to planira da učini još jedna kompanija koja ima ogranak u Bečeju. „Tako se puni budžet, kao i investicijama“, rekao je predsednik opštine. On je objasnio na koji način će budući akvapark da donosi korist Bečeju, konstatujući da će u Bečej dolaziti i turisti iz okoline, a prodajom građevinskog zemljišta za ulagače (izgradnja akvaparka i hotela) biće obezbeđena jedna trećina novca koja je potrebna za opremanje geotermalne bušotine, koje će takođe da donosi korist, jer opremanjem bušotine stvoriće se mogućnost korišćenja geotermalne vode i gasa (potrebno je razdvajanje vode i gasa), a te resurse će moći da koriste hoteli, akvapark, Dom zdravlja i sportski centar.

Napomenuo je da je geotermalna bušotina izgrađena u vreme ranijih vlasti, međutim, ona nije osposobljena za korišćenje, ali ni plaćena, te je i taj posao ostao za ovu vlast. Tošić je govorio i o tome da su u toku pregovori za kupovinu Jodne banje, kako bi ona postala vlasništvo opštine (sada je taj objekat u vlasništvu MK grupe; prim. nov) i dodao da to možda neće biti finansijski isplativo za opštinu, ali će biti korisno za građane koji se tamo leče.

Što se izgradnje marine tiče, i Tošić i zamenica predsednika Skupštine opštine Eržebet Kinka su potvrdili da opština raspolaže svim potrebnim saglasnostima, pa i od JVP Vode Vojvodine, te izgradnjom marine – pošto je reč o pontonu – neće biti ugrožena bezbednost nasipa i građana prilikom eventualnih poplava, a 85 odsto od uloženog novca u marinu se vraća u budžet lokalne samouprave nakon njene izgradnje (tako funkcionišu EU projekti).

U vezi sa kupovinom vozila saopšteno je da kupovinom novih vozila za inspekciju godišnje će se po vozilu uštedeti oko 500.000 dinara, te da se zasad ne zna koliko novca će biti potrošeno za nova vozila, jer treba da se sprovede procedura javne nabavke, a okvirni iznos za dva vozila je 4,4 miliona dinara.

Tošić je govorio i o tome da bi lokalna samouprava trebalo da dobije pominjani kredit s kamatnom stopom od 1,7 odsto ili nižom, a da su i kamate ranijih kredita umanjene sa oko 5 na oko 2 i 3 odsto.

Predsednik Skupštine opštine Nenad Tomašević je nekoliko puta zamolio Bokuna da plasira istinite informacije, a da bi do njih došao, opštinski resursi mu stoje na raspolaganju, jer je važno da se građanima plasira istina, a ne poluistine ili netačnosti. Tomašević je zamolio odbornika i da ne dozvoli da se politika bavi njime, nego on politikom, jer ima odgovornost prema građanima koji su ga izabrali za odbornika.

U daljem toku sednice, nakon molbi odbornika Bokuna i Ištvana Tarija (DZVM), predsednik bečejskog parlamenta je rekao da će ubuduće za svako kadrovsko rešenje u radnim telima opštine i školskim odborima biti priložene biografije kandidata za ta mesta, međutim, pošto je Tari zatražio i podatke o partijskoj pripadnosti ili nepripadnosti kandidata, dobio je odgovor da to zavisi od osobe koja piše biografiju, takvo izjašnjavanje, naime nije zakonska obaveza.

Na dnevnom redu sednice je bilo još 17 tačaka – dnevni red je dopunjen odlukom o postavljanju i održavanju spomenika na teritoriji opštine – među kojima i odluka o sprovođenju i tekst konkursa za izbor direktora JP Vodokanal (direktoru tog javnog preduzeća 4. novembra ističe mandat), rešenja o saglasnosti na program poslovanja opštinskog preduzeća Link FTO i na program rada Centra za socijalni rad u 2018. godini, usvajanje finansijskog izveštaja PU „Labud Pejović“ u 2017. godini i saglasnost na odluku upravnog odbora vrtića o raspoređivanju suficita i izveštaja o radu Centra za socijalni rad u 2017. i saglasnost na odluku o raspoređivanju suficita ustanove socijalne zaštite.

Zatim su odbornici doneli nekoliko rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta iz javne svojine opštine, kao i kadrovske odluke.

S obzirom na to da je nekoliko odbornika vladajuće koalicije pre okončanja sednice napustio skupštinsku salu, predsednik bečejskog parlamenta ih je opomenuo i najavio da će odborničke naknade biti isplaćene samo onima koji do kraja ostaju na sednici, jer pristojno i odgovorno ponašanje duguju građanima opštine čijim glasovima su postali lokalni poslanici.

K.D.F.

Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija