Od 1. oktobra do 30. novembra: Anketa o strukturi gazdinstava

  24 avgust 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od 1. oktobra do 30. novembra Republički zavod za statistiku organizovaće anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava. Kako se objašnjava, anketa se sprovodi u trogodišnjoj periodici, između dva popisa poljoprivrede i predstavlja važno strukturno istraživanje u sistemu statistike poljoprivrede.

U vreme sprovođenja ankete, anketari će posetiti 120.000 poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije. Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava predstavlja važno statističko istraživanje kojim se prikupljaju podaci o poljoprivrednim fondovima gazdinstava na teritoriji Srbije. Dobijene informacije o veličini gazdinstava, zemljišnom fondu i kategorijama korišćenja poljoprivrednog zemljišta, upotrebi đubriva, broju stoke i broju košnica pčela, ostvarenoj proizvodnji, poljoprivrednoj mehanizaciji, radnoj snazi, kao i informacije o poljoprivrednim i drugim aktivnostima na gazdinstvu, od vitalnog su značaja za socioekonomske analize i planiranja. Svako gazdinstvo obuhvaćeno anketom biće o tome obavešteno pismom. Porodična gazdinstva i gazdinstva preduzetnika posetiće ovlašćeni anketari koji će, na osnovu dobijenih odgovora, popunjavati elektronski upitnik. Gazdinstva pravnih lica izvršiće samostalno unos podataka u veb-upitnik. Izabrana gazdinstva – zasad se ne zna da li će ih biti i na teritoriji opštine Bečej, a verovatno hoće, s obzirom da je reč o poljoprivrednom kraju – su obavezna da učestvuju u anketi, a odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih podataka znači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu. Dobijeni rezultati biće objavljeni do 30. septembra 2019. godine na sajtu Republičkog zavoda za statistiku: www stat.gov.rs. Za potrebe sprovođenja ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, Republički zavod za statistiku će angažovati 536 anketara.
Novac za anketu, 2,5 miliona evra, obezbeđen je iz  pretpristupnih fondova EU, u okviru Nacionalnog programa IPA 2016 (80%) i iz nacionalnog budžeta (15%).

Priredio:B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija