Obeležen Dan Bečeja: Dodela nagrada i obećanje razvoja

  24 avgust 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pored dodele godišnjih nagrada zaslužnima 1. avgusta, na svečanosti povodom Dana Bečeja, u velikoj sali gradske kuće manje-više u fokusu su bili realizovani projekti i obećanja o budućim ulaganjima u bečejskoj opštini.

Naime, predsednik opštine Dragan Tošić, uz video prikaz dosadašnjih ulaganja, kao što je izgradnja trga, Dositejeve ulice, renoviranje škola, obećao je i neka buduća, recimo, „Norman grupe“ iz Italije, koja, prema njegovim rečima, kupuje parcelu za izgradnju fabrike za proizvodnju donjeg veša, „Knežev grupe“ na obali Tise koja je kupila parcelu na kojoj će biti izgrađen hotel, a izrada projekta je u toku. Tošić je govorio i o izgradnji degazatora kod geotermalne bušotine u blizini Šlajza, rekavši da se kreće u proces javno-privatnog partnerstva u cilju proizvodnje električne energije. Naime, kako je rekao, zahvaljujući geotermalnoj bušotini i izgradnji degazatora predstavnici opštine ulaze u završne razgovore za izgradnju akvaparka, a od hlađenja termalne vode će se dobiti toplota koja može da zagreje 20.000 kvadratnih metara.

Deset godina praznika

Praznik opštine Bečej, 1. avgust je ustanovljen odlukom bečejskog parlamenta 18. februara 2009. godine. Naime, 1. avgusta 1774. godine drugim ukazom o privilegijama Marije Terezije potvrđene su privilegije Potiskog krunskog distrikta date srpskom stanovništvu i proširene i na nesrpsko stanovništvo.

Najavio je predsednik opštine još jedan veliki posao, rekonstrukciju javne rasvete na teritoriji Bečeja i u svim naseljenim mestima, takođe u formi javno-privatnog partnerstva, rekavši da je završen projekat koji je poslat komisiji na odobravanje i do kraja godine trebalo bi da se raspiše javna nabavka.

Što se IPA projekata tiče, dobijen je novac za izgradnju male marine u saradnji sa bratskim gradom Čongradom, do kraja godine se očekuje završetak radova, doduše, one još nisu započete, mada je vreme početka projekta trebalo da bude maj mesec, a postoje još dva IPA projekta s kojima je lokalna samouprava konkurisala.   

Tošić je rekao da je obezbeđeno iz Uprave za kapitalna ulaganja oko 300 miliona dinara za rekonstrukciju škole „Sever Đurkić“ i oko 100 miliona za rekonstrukciju škole „Bratstvo“. Rekonstrukcija škola se očekuje naredne godine.

Predsednik opštine je istakao i da je Bečej prvi u koncesiji za dimničarsku uslugu, kao i u anketiranju građana o tome šta žele od investicija i to je sada obaveza u svim opštinama, zatim je dodao da je Bečej pre mesec dana dobio nagradu i za efikasnu upravu, a pre nekoliko godina je opština bila prva i u brzini izdavanja građevinskih dozvola (za to je takođe dobila nagradu), dok je sada četvrta.

Nagrada direktoru PIK „Bečej“

Direktor PIK „Bečej” Petar Pješčić koji je dobio nagradu u oblasti privrede, jer je, kako je navedeno u obrazloženju, „svojim delom i postignućima doprineo umnogome kako privrednom, tako i društvenom razvoju i ugledu opštine Bečej“, je novinarima rekao da opštine u kojima posluje „MK grupa“, u čijem je sastavu i bečejski PIK, „pomaže lokalnoj zajednici, reč je o oko 500 akcija u poslednjih 5 godina, a izdvojeno je preko 3,5 miliona evra. I dalje ćemo poslovati na taj način, da i dalje ulažemo u lokalnu zajednicu i da vraćamo deo onoga što prihodujemo u lokalnoj zajednici. Što se tiče opštine Bečej, mi smo kroz niz donacija učestvovali u pojedinim kulturnim, sportskim i društvenim akcijama, poklonili smo strug Tehničkoj školi za potrebe dualnog obrazovanja, dali smo donacije za održavanje svečanosti ’Bečej noću’, pomagali određena kulturno-umetnička društva na teritoriji opštine Bečej i okolnih mesta“.

Tošić je rekao da „koji god posao da radite, morate da radite kako treba, da budete posvećeni poslu. Mi svi predstavljamo Bečej, svako u svom poslu. Zato Bečej jeste sada mnogo lepši i atraktivniji nego što je bio pre 10-15 godina“.

Podsetimo i da su godišnje nagrade opštine Bečej, u prisustvu zvanica iz Bečeja, Srbije, Rusije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Slovačke, dodeljene generalnom direktoru PIK „Bečej” Petru Pješčiću, direktoru komercijale, savetniku i ugovaraču u „Agropromet“ d.o.o. Janošu Anđalu, slikaru Tiboru Šipošu, zlatnom kajakašu Marku Tomićeviću, lekaru opšte prakse dr Đuli Koncu, svešteniku Dejanu Stanojevu i Tehničkoj školi.

Na svečanoj sednici goste i nagrađene osim predsednika opštine pozdravili su predsednik Skupštine opštine Nenad Tomašević i zamenica predsednika bečejskog parlamenta Eržebet Kinka koja je o dostignućima i planovima lokalne samouprave govorila na srpskom i na mađarskom jeziku. Svi govornici su istakli multietničnost i multikulturalnost kao glavne vrednosti Bečeja.

R.M.
Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija