Novac za informisanje iz opštinskog budžeta: Možda još jedan konkurs nakon rebalansa budžeta

  12 septembar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novac za informisanje predviđen u opštinskom budžetu u prvih 6 meseci godine potrošen je u stopostotnom iznosu, bila je jedna od zamerki odbornice Svetlana Dinić iz odborničke grupe „Samo lokalno“ na izveštaj o trošenju novca iz bečejskog budžeta u prvoj polovini godine na sednici Skupštine opštine 10. septembra.

Slične primedbe imala je i za trošenje novca za nevladin sektor i za sportske klubove.
Pojednostavljeno: radi se o tome da bi za pola godine, trebalo da se potroši pola od predviđenog novca na raznim pozicijama u budžetu, međutim, u sferi informisanja, nevladinog sektora i sportskih klubova situacija je drugačija, jer se novac raspodeljuje na konkursima koji se raspisuju početkom godine i s obzirom na to da je reč o konkursnom sufinansiranju projekata, na konkursima se raspodeljuje ceo iznos (100 odsto) predviđen u budžetu opštine za aktuelnu budžetsku godinu.

O tome zašto je na poziciji za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti informisanja potrošen celokupan predviđeni iznos u opštinskom budžetu, predsednik opštine Dragan Tošić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao:

- Čuli ste od odbornice Dinić da je 100 odsto planiranog novca potrošen za medije. To nekoga čudi. To ne treba da čudi, jer se početkom godine raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata i onda se raspodele raspoloživa sredstva. Možda se tih 100 odsto neće potrošiti, ukoliko neko ne opravda sredstva.

- Ko ocenjuje da li su mediji za svoje podržane projekte namenski potrošili novac?

- To radi Odeljenje za finansije.

- Raspisivanje medijskih konkursa se godinama radi na isti način, početkom ili u prvoj polovini godine, tako je u lokalnim samoupravama i nadležnom ministarstvu i pokrajinskom sekretarijatu i zato se „odjednom“ potroši 100 odsto predviđenog novca. To je u bečejskom slučaju 5 miliona dinara, a prihodi opštinskog budžeta do kraja godine trebalo bi da budu 1,4 milijarde dinara. Da li postoji mogućnost da se u toku ove godine raspiše još jedan konkurs za sufinansiranje projekata lokalnih medija, tim pre što su novinarska udruženja pre nekoliko godina zatražila da za sufinansiranje projekata medija izdvoji dva odsto budžeta, a 5 miliona dinara je mnogo manji iznos?

- Upravo radimo rebalans opštinskog budžeta, ja se nadam da će biti konkursa, moramo da vidimo.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija