Dom zdravlja Bečej: Vakcinacija protiv gripa od ponedeljka

  18 oktobar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)


Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja u Bečeju počeće u ponedeljak, 22. oktobra. Domu zdravlja je obezbeđeno 800 doza vakcina, a u slučaju potrebe, prema obećanju iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine,  biće obezbeđene dodatne količine vakcina, saopšteno je iz Doma zdravlja.

Prednost prilikom vakcinacije imaju hronični bolesnici i građani stariji od 65 godina. Svi zainteresovani treba da se jave svom izabranom lekaru, navode iz bečejske zdravstvene ustanove.

Institut za javno zdravlje Vojvodine je objavio da vakcina, u skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu, sadrži cirkulišuće varijante virusa gripa A (H1N1), A (H3N2) i tipa B. Institutu je isporučeno 18.600 doza, u skladu sa iskazanim potrebama domova zdravlja na teritoriji Južnobačkog okruga.

Zbog činjenice da se zaštitna antitela protiv gripa stvaraju nakon dve nedelje, vakcinacija  protiv gripa se preporučuje u preepidemijskom periodu (u oktobru i novembru).

Vakcinu bi trebalo da primi pre svega populacija koja je u najvećem riziku od nastanka ozbiljnih komplikacija (starije osobe i osobe sa hroničnim i degenerativnim oboljenjima), ali i zdravstveni radnici, koji mogu dalje da prenose infekciju na bolesnike u povećanom riziku. Štićenici u institucijama za stara lica (gerontološki  centri) su u visokom riziku od nastanka komplikacija i njihova zaštita vakcinacijom ima  prioritet.
Vakcinacija protiv gripa se preporučuje i trudnicama i gojaznim osobama.

Najmlađi preporučeni uzrast za sprovođenje imunizacije je 6 meseci. Kod dece koja prethodno nisu vakcinisana, a mlađa su od 9 godina, drugu dozu  vakcine protiv gripa je potrebno dati nakon najmanje 4 nedelje od datuma aplikacije prve doze. Svi koji su stariji od 9 godina vakcinišu se samo jednom dozom vakcine protiv gripa.

Kontraindikacije za vakcinaciju protiv gripa su uobičajene opšte kontraindikacije  (povišena telesna temperatura, akutna zarazna bolest i alergija na neke od komponenti vakcine, kao što su alergija na jaja-ovoalbumin, kokošje proteine, neomicin, oktoksinol-9 i  formaldehid).

Neželjene reakcije nakon vakcinacije su po pravilu blage (crvenilo, otok i bol na mestu aplikacije vakcine, glavobolja, znojenje, mijalgije, artralgije, malaksalost).

B.M.
(Foto: pixabay.com)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija