Premijera „Gospodara muva“ Dramskog studija mladih: Imaju li deca mogućnost da stvore novu civilizaciju?

  21 novembar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Premijera nove predstave Dramskog studija mladih „Gospodar muva“ zakazana je za 24. novembar, od 20 časova. Prva repriza je dan kasnije, 25. novembra, od 20 časova.

Nakon više nego uspešne predstave „Kralj Ibi”, Dramski studio mladih na scenu Gradskog pozorišta postavlja još jedan klasik svetske književnosti – roman „Gospodar muva” britanskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost (1983) Vilijama Goldinga.
Reč je o čuvenom distopijskom romanu koji govori o krahu jedne civilizacije, ali i o preispitivanju ideje ljudskosti u savremenom društvu.

Adaptaciju i režiju ovog uzbudljivog i slojevitog književnog dela potpisuje Igor Pavlović, umetnik čije su režije Gradskom pozorištu Bečej donele preko 60 nagrada u poslednjih 5 godina. Pored režije, Igor Pavlović je zaslužan i za idejno rešenje scenografije, kostim, dizajn svetla i izbor muzike.

U „Gospodaru muva“ igraju Filip Sadžakov, Srđan Tomić, Gordana Adamov, Boris Dimitrijević, Nataša Stojačić, Vanja Bojović, Nikola Zečević, Teodora Zdravković, Stasja Štrbački, Sara Petković i Dimitrije Tucakov. Produkcija: Gradsko pozorište Bečej.

Reditelj Igor Pavlović o komadu kaže: „Svakog dana pomislim kako bi trebalo sve ovo (ceo svet) jednim finim, masivnim buldožerom srušiti. Izravnati zemlju pa sve ispočetka. Za nekoliko miliona godina iznići će neki bolji i ispravniji svet... Međutim, i pored toga što živimo u svetu u kojem su ljudska glupost, pohlepa, bahatost, arogancija i agresija dominantne, mora da u njemu postoji nešto što je dobro. Postoji! Postoji mnogo toga. Spisak je isto tako dugačak kao i spisak negativnih stvari koje smo tokom civilizacijskog razvoja stvorili. Zbog tog spiska, spiska dobrih stvari, ne treba srušiti sve. Treba gurati svoj kamen ka vrhu brega i, kad padne, nasmešiti se i vratiti se po njega, i onda opet. Nit koja nas povezuje sa civilizacijom je tanana i krhka i lako ju je prekinuti. Kada se to desi, postajemo ponovo životinje, zveri, divljaci... Deca iz ove priče ostaju iznenada sama i imaju mogućnost da stvore novu civilizaciju ispočetka. Da li su sposobna? Da li su ljudi uopšte sposobni da budu složni i normalni ili je vlast takav narkotik kojem je nemoguće odupreti se?“.

Predstava se izvodi kamerno, ima svega oko 80-90 mesta za publiku. Cena ulaznice je 200 dinara.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija