Stručnjaci: Srbiji potrebna vakcina protiv infekcija izazvanih HPV

  22 januar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Srbija je druga zemlja u svetu po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po oboljevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, ukazala je danas Evropska mreža registara za rak povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

U saopštenju ta organizacija navodi da je izazivač tog karcinoma humani papiloma virus (HPV) koji u sebi ima skoro dve trećine svetske populacije, pa je vakcina jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i na duge staze iskorenjivanje.
Dodaje se da iako je 2017. godine donet novi Program imunizacije u Srbiji gde je ta vakcina postavljena u kategoriju preporučenih, a imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV nije počela.

"Godišnje izgubimo oko 600 žena koje su nečije majke, ćerke, sestre i to zbog karcinoma koji je moguće sprečiti. Apeli lekara iz struke usmereni su ka organima odlučivanja i kompletnoj javnosti za otpočinjanje programa preporučene imunizacije protiv oboljenja izazvanih HPV za decu školskog uzrasta kao i osnaživanje programa skrininga. Vakcina treba da bude primarni, a skrining tokom života sekundarni i obavezni vid prevencije", preporučio je predsednik Udruženja ginekologa onkologa Srbije Aljoša Mandić.

Vakcina protiv HPV se u svetu koristi 12 godina, a Svetska zdravstvena organizacija je kategorisala tu vakcinu kao ekstremno bezbednu.
Srbija već 13 godina aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, ali se mali broj žena odaziva na redovne ginekološke preglede u okviru organizovanog skrininga.
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 21. do 27. januara 2019. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i značaju preventivnih pregleda.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je saopštio da prema najnovijim procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu, iako se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja u Evropi, beleže se određena pomeranja.
Navedeno je da, kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi, a prethodno je bila na četvrtom. Takodje, Srbija se i po umiranju od te vrste raka kod žena, prema poslednjim procenama, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije, dok je prethodno bila na trećem mestu u Evropi.

Prema podacima Registra za rak Instituta svake godine se u proseku registruje više od 1.000 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok više od 400 žena izgubi život od te vrste raka.

Beta (21. januar 2019.)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija