Elhunyt Lajber György nyugalmazott újságíró

  25 januar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Hosszú betegség után, 76 éves korában ma elhunyt Lajber György nyugalmazott újságíró, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör egykori alapítója, alelnöke és munkatársa.

Lajber György 1943-ban született Péterrévén. Az általános iskolát szülőfalujában fejezte be. Becsén végezte el a kereskedelmi szakiskolát, ahol magas szakképesítést is nyert. Tíz évig kereskedőként dolgozik, 1958-tól ír humoros írásokat, tudósításokat, majd 1968-tól pályát módosít. A Bečejske novine-Becsei Újság első magyar nyelvű újságírója lesz. 1970/72 között elvégzi a Jugoszláv Újságíró Szövetség kétéves iskoláját, közben a Magyar Szó újságírója, a belpolitikai rovat munkatársa lesz. Szerkeszti és írja a Becse és környéke című mellékletet, a lap minden rovatában és a Bánáti Híradó című kisújságban is közreműködik. Nem csak tudósít, hanem különféle témakörű riportokat, interjúkat, tárcákat, kommentárokat ír.

Több országos jellegű eseményről is beszámol. Külső munkatársa az Újvidéki Rádió magyar nyelvű műsorának. Az indulástól, egészen 1990-ig külmunkatársa az Újvidéki Televíziónak, cikkei jelentek meg a Becsei Mozaikban, továbbá műsorvezető volt a valamikor Becsei Kereskedelmi Rádióban. Két évtizeden át a Magyar Szó élőújságainak, valamint számos nyilvános rendezvénynek a műsorvezetője.

Humoros írásai több lapban, rádióműsorban kapnak helyet. A hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején több írása is bekerül a jugoszláv humoristák, valamint vajdasági magyar humoristák évkönyveibe.

Több díjban részesült: 1995-ben a Magyar Szó Életműdíjban, 2004-ben a Motoros Szövetség Arany plakettjét kapta meg, 2011-ben pedig Óbecse község díját.

Temetésének időpontjáról a későbbiekben ad tájékoztatást családja.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija