Sećanje na Veliku raciju: Ne zaboravimo zlo – da se ne bi ponovilo

  28 januar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta Bečejci su juče, 27. januara, na komemoraciji kod spomen obeležja na obali Tise odali poštu ubijenim sugrađanima u Velikoj raciji 1942. godine tako što su pročitana njihova imena – 208 imena ubijenih Srba, Jevreja i Roma je uklesano na spomen ploču na vidikovcu kraj Tise.

Blizu 4.000 tela iz Južne Bačke 1942. godine odnele su struje Tise i Dunava – to je bio krvavi rezultat Hortijevih fašista od 4. do 28. januara 1942, koji su, završavajući Veliku raciju u regionu Južne Bačke, u Bečeju tokom tri januarska dana ubili i u ledenu Tisu bacili 128 muškaraca, 86 žena, 19 starih i 15 dece.

Nakon odavanja pošte žrtvama i čitanja imena ubijenih, u ime organizatora komemoracije, lokalne samouprave, predsednik opštine Dragan Tošić je rekao da se svake godine moramo sećati godišnjice zločina na mestu gde se on dogodio kako se zlo ne bi ponovilo.
Prisutnima se obratio i predsednik bečejskog SUBNOR-a Milan Bašić, i u ime Saveza jevrejskih opština Srbije Ivan Ujhazi.

Parastos su na komemoraciji održali sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a molitva za ubijene izgovorena je i na jevrejskom i na mađarskom jeziku.

Komemoracija na vidikovcu kraj Tise okončana je spuštanjem venca u vodu kanala i polaganjem venaca na spomen obeležje. Cveće su položili predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a,  udruženja penzionera, političkih stranaka, rodbina ubijenih.

Prethodno su kod spomen ploče na nekadašnjoj jevrejskoj školi – danas predškolska ustanova – takođe položeni venci i odata je pošta ubijenim Jevrejima.
Pre rata je u Bečeju živelo 280 Jevreja, a nakon Drugog svetskog rata bilo ih je 8. Na bečejske Jevreje danas podsećaju samo spomen ploča na zgradi predškolske ustanove i jevrejsko groblje, jer je sinagoga prodata i srušena 1962. godine.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija