OŠ „Petefi Šandor“ Bečej: Peticiju protiv zatvaranja škole potpisalo 600 ljudi

  04 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Osnovnoj školi „Petefi Šandor“ u Donjem gradu danas je započeto potpisivanje peticije protiv zatvaranja škole. Kako je objavljeno na društvenim mrežama, građani peticiju mogu da potpišu radnim danima od 8 do 18 časova u zgradi škole, a postoji mogućnost i onlajn potpisivanja. prema podacima novinara, od 8 do 11 sati prikupljeno je oko 600 potpisa. Peticiju je podržalo MKD „Petefi Šandor“, civilna organizacija Umetničko takmičenje srednjoškolaca, Krug intelektualaca „Braća Tan“…

Naime, u Bečeju kruže priče o tome da će ta škola, koju pohađa 253 đaka, većinom na mađarskom nastavnom jeziku, nakon izrade akta o mreži osnovnih škola u Bečeju, biti zatvorena.

S tim u vezi je opštinski odbor Saveza vojvođanskih Mađara 24. januara na konferenciji za novinare saopštio da se zauzima za opstanak škole, a Savet roditelja škole „Petefi Šandor“ je 1. februara glasao za pokretanje peticije kako bi se sprečilo zatvaranje obrazovne ustanove i o tome je obaveštena javnost na konferenciji za novinare na koju su pozvani samo novinari koji izveštavaju za glasila na mađarskom jeziku.

Peticija protiv zatvaranja škole je pokrenuta uprkos tome što zasad ne postoji zvaničan predlog ili dokument o eventualnom budućem zatvaranju škole „Petefi Šandor“. Naime, lokalna samouprava do kraja marta meseca treba da uputi akt o mreži osnovnih škola Ministarstvu prosvete, ali taj akt još nije izrađen. Sačinjen je samo elaborat kojim su obuhvaćeni podaci o svim školama na teritoriji opštine Bečej.

Budući akt o mreži osnovnih škola trebalo bi da bude usvojen na sednici bečejskog parlamenta, a potom, do 27. marta, treba da bude upućen Ministarstvu prosvete na usvajanje. Pre svega toga, kako je rekla pomoćnica predsednika opštine za oblast obrazovanja i koordinatorka radne grupe za izradu elaborata o mreži škola Suzana Đukić, predlog akta će biti stavljen i na javnu raspravu u opštini.

Inače, za funkcionisanje škole „Petefi Šandor“ za 2019. godinu u opštinskom budžetu predviđeno je 8,9 miliona dinara.

Upitana da li će opština da predloži zatvaranje škole „Petefi Šandor“ Suzana Đukić je rekla da će na osnovu elaborata biti predložen akt o mreži škola. „Kako je došlo do toga da se priča o zatvaranju škole? Nemamo konačan predlog. Radna grupa se još nije sastala u vezi toga. Na sledećem sastanku radna grupa treba da da predloge kako da prevaziđemo ovu situaciju, jer je činjenica da je dece malo i sve ih je manje i da broj dece i odeljenja koji trenutno imamo ne odgovara broju škola u opštini Bečej i nešto mora da se uradi u narednom periodu. Na sastanku radne grupe nije bilo čak ni razgovora o tome koja bi škola bila zatvorena i šta će se dešavati, ali podaci su poražavajući. Verovatno na osnovu podataka koji su prikupljeni za sve škole u opštini Bečej i o tome koliko će učenika biti u narednom periodu, neki su zaključci izvedeni od strane nekih ljudi. Član radne grupe je, inače, i direktor škole ’Petefi Šandor’, a nekoliko ljudi koji su u Savezu vojvođanskih Mađara, takođe su članovi radne grupe, tako da oni barataju podacima, znaju kakvo je stanje i prosto na osnovu toga su i izveli zaključak, s obzirom na to da je u toj školi (škola ’Petefi Šandor’; prim. nov) najmanje učenika, da je situacija takva da se stalno smanjuje broj učenika i da škola trenutno upisuje jedno odeljenje na mađarskom nastavnom jeziku i ima kombinovano odeljenje na srpskom. Mi smo dobili kriterijume na osnovu kojih treba da uradimo elaborat i predlog mreže škola. Po tim kriterijumima škola ’Petefi Šandor’ ne ispunjava uslove da postoji“.

O tome kako ocenjuje, da li će biti predloženo zatvaranje škole ili ne, Đukić je rekla: „Ne bih mogla da govorim o tome. Sve zavisi od toga kakav će predlog radna grupa da usvoji“.

U kriterijumima za donošenje akta o mreži osnovnih škola navodi se da javna osnovna škola može biti osnovana kao posebna ustanova za najmanje 480 učenika ili 16 odeljenja, ali i za manje od 480 učenika, ako na udaljenosti do dva kilometra ne postoji druga osnovna škola i ukoliko se u njoj nastava izvodi na jeziku i pismu nacionalne manjine, odnosno dvojezično, na jeziku i pismu nacionalne manjine i na srpskom i ako na udaljenosti do dva kilometra ne postoji druga škola. Navodi se i da akt o mreži osnovnih škola treba da uvažava specifičnosti lokalne tradicije, nacionalno mešovitih područja i područja naseljenih nacionalnim manjinama, kao i njihovog Ustavom zagarantovanog prava na obrazovanje i vaspitanje na jeziku i pismu nacionalne manjine.

 

Osim škole „Petefi Šandor“, po broju đaka, kriterijumu od 480 đaka ne odgovaraju škole „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu i „Sever Đurkić“ u Bečeju, međutim, u slučaju škole u Bačkom Gradištu prihvata se broj manji od 480, jer na udaljenosti do dva kilometra ne postoji druga osnovna škola a, kako je Đukić istkala, u slučaju škole „Sever Đurkić“ broj đaka je sa odraslima koji se obrazuju u toj školi (večernja škola) odgovara broju od 480.
Što se škole „Petefi Šandor“ tiče, u njoj se nastava izvodi na jeziku i pismu nacionalne manjine, odnosno dvojezično, te ne bi trebalo da se uzima u obzir kriterijum o 480 đaka, međutim, na udaljenosti do dva kilometra postoji druga škola – škola „Sever Đurkić“.
K.D.F.
Opširnije o sudbini škole „Petefi Šandor“ možete pročitati u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 8. februara

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija