Institut za javno zdravlje Vojvodine: Virus gripa A (H1N1) i u Bečeju

  04 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na teritoriji opštine Bečej do 4. februara je kod dve osobe starosti 55 i 61 godina potvrđena infekcija virusom gripa tipa A (H1N1). Za sada su obe obolele osobe dobrog stanja pod terapijom i hospitalizovani u Novom Sadu, odgovoreno je iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine na pitanje novinara Bečejskog mozaika.

Dom zdravlja Bečej 4. februara u prepodnevnim satima nije raspolagao podacima o tome da li su na teritoriji opštine Bečej registrovani slučajevi oboljenja sličnih gripu ili pacijenti koji su inficirani virusom tipa A (H1N1).

U izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine o sentinelnom nadzoru nad oboljenjima sličnim gripu (OSG) i akutnim respiratornim infekcijama (ARI) na teritoriji Vojvodine od 21. do 27. januara, navodi se da je na osnovu pokazatelja geografske raširenosti u Vojvodini registrovana incidencija oboljenja sličnih gripu na nivou sporadičnih i izolovanih slučajeva oboljenja.

Na osnovu registrovane incidencije oboljenja sličnih gripu intenzitet aktivnosti virusa gripa na teritoriji pokrajine i njenih okruga je nizak, a registrovani trend je rastući, navodi se u izveštaju. U posmatranom periodu broj slučajeva oboljenja sličnih gripu u Vojvodini je bilo ukupno 238, a broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama 1.826. najveći broj slučajeva je registrovano u uzrastu od 5 do 14 godina.

Tokom nedelje nadzora od 21. do 27. januara, laboratorijskim PCR testiranjem 43 uzorka nazofaringealnog brisa pacijenata sa sumnjom na grip, infekcija virusom gripa tipa A(H1N1) pdm09 je dokazana kod po devet pacijenata iz opšte populacije (sentinelni nadzor) i na nivou hospitalnog nadzora nad gripom, a virusom gripa tipa A (H3) kod dva pacijenta koji su posetili lekara doma zdravlja i kod jednog hospitalizovanog pacijenta, piše u izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.
K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija