Petíció a Petőfi Sándor iskolában: Egy nap alatt 1500 aláírás az iskola megmentéséért

  04 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

A Petőfi Sándor iskola bezárásának megakadályozására irányuló petíciót mától (február 4-től) lehet aláírni a Petőfi Sándor Általános Iskolában, munkanapokon 8 és 18 óra között, de az Együtt a Petőfiért Facebook oldalon elektronikusan is támogatni lehet a kezdeményezést, tették közzé a szociális hálón.

Ezen a közösségi oldalon este nyolc óra tájban azt közölték, hogy kb. 12 óra alatt mintegy 1500 támogató aláírás gyűlt össze. A kezdeményezést nem csupán magánszemélyek, hanem a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, a Than Fivérek Értelmiségi Kör, a KMV civil szervezet és mások támogatják.

Óbecsén az a szóbeszéd járja ugyanis, hogy az iskolát, amelynek mindössze 253 tanulója van – 80-an százalékuk magyar tannyelven tanul – a közeljövőben bezárják, annak ellenére, hogy a községi iskolahálózat kialakításáról szóló javaslat, amelyben az iskola bezárását esetleg előláthatnák, még nem készült el, s ebből kifolyólag a tartalmáról sem kerülhettek nyilvánosságra adatok.

Az „ügy“ január végén kezdődött, először a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) helyi szervezete, majd február 1-jén a Petőfi iskola szülői tanácsa tette közzé, hogy az iskola megmaradásáért, azaz annak bezárása ellen száll síkra.

A községi munkacsoportnak március végéig kell elkészítenie az iskoláskor előtti intézmények és az általános iskolai hálózat kialakításáról szóló javaslatot, amelynek elfogadását közvita előzné meg, azután kerülne a becsei parlament elé elfogadásra, a döntést azonban az Oktatási Minisztérium hozza majd meg a munkacsoport javaslata alapján.

Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei községi szervezetének elnöke január végén arról is beszélt, hogy a munkacsoport javaslatát többek között a Magyar Nemzeti Tanács véleményezi, de az illetékes tartományi titkárság is átnézi, s majd csak akkor kerül az oktatási miniszterhez. Molnár kijelentette, hogy tény, hogy az a 2019-es községi költségvetésben minden iskolának, így a Petőfi Sándor Általános Iskolának is biztosított a működése.

Suzana Đukić, a községi elnök oktatásügyi kérdésekkel megbízott segédje, s annak a községi munkacsoportnak a koordinátora, amely feladata az általános iskolai hálózat kialakításáról szóló javaslat kidolgozása, kijelentette, hogy a munkacsoport még nem tett javaslatot esetleges intézkedések bevezetésére, ebből kifolyólag a Petőfi iskola bezárását sem javasolhatta.

Kijelentette viszont, hogy a Petőfi Sándor iskolába 253 gyerek jár, míg a szerbiai kormány 2018-ban meghozott rendelete szerint egy általános iskolának legalább 480 tanulója vagy 16 tagozata kell, hogy legyen. A rendeletben azt is leszögezik, hogy az általános iskolának abban az esetben lehet kevesebb tanulója, ha a tanítás a nemzeti kisebbség nyelvén és szerb nyelven is zajlik, s ha két kilométeres körzetben nincs másik iskola – a Sever Đurkić iskola, ahová szintén számos magyar diák jár, azonban, mint mondta, kisebb távolságra van az előírtnál.
A községi munkacsoport tagjai többek között az iskolaigazgatók, az Oktatási Minisztérium, az Újvidéki Iskolaigazgatóság, az önkormányzat képviselői, tanügyi dolgozók.

Mint Đukić mondta, a munkacsoport tagja a Petőfi iskola igazgatója, de egyes VMSZ tagok is, akik konkrét adatok birtokában vannak, tudják, hogy a Petőfi iskolában van a legkevesebb tanuló a község területén, a diákok száma évről-évre csökken, hogy egy magyar tannyelvű és egy vegyes szerb tannyelvű osztály nyílt, s szerinte az említettek arra a következtetésre jutottak, hogy, a kormányrendelet kritériumait szem előtt tartva, az intézményt becsukják.

Azonban, mint mondta, a községi iskolahálózat kialakítására vonatkozó javaslat még nem készült el, ebből kifolyólag senki nem javasolta sem a Petőfi, sem más községi iskola bezárását, esetleg összevonását.

Nem hivatalos információink szerint a községi munkacsoport szerdán (február 6-án) fog ülésezni, amikor valószínűleg megszületnek az új községi iskolahálózat kialakítására vonatkozó javaslatok.

Óbecse község területén 2018-ban mindössze 323 elsős indult iskolába – 178-an szerb, 145-en magyar tannyelven.  
F.D.K.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija