Deca i nastavnici iz škole „Bratstvo“ očistili Goranski park: Deca su zakon

  06 mart 2019
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Trinaestoro dece i njihovi nastavnici praktične nastave Saša Nikolovski i Robert Čonka iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ za decu sa smetnjama u razvoju su danas za nešto više od pola sata očistili smeće i otklonili divlje deponije iz Goranskog parka.

Pola sata rada bio je epilog verbalistike na socijalnoj mreži dan pre akcije, kada su brojni građani negodovali zbog otpada u parku, koji bi trebalo da su „pluća Bečeja“, a odavno nisu. Tada je nastavnik Saša Nikolovski najavio da će nastavnici i deca danas da čiste park, te je naveo da su dobrodošli svi građani koji žele da učestvuju u tome.

Dan kasnije, osim srednjoškolaca sa smera cvećara i nekoliko sa smera frizera, nijednog građanina nije bilo na terenu da očistei divlje deponije.
Doduše, posao čišćenja parka je posao Javnog preduzeća Komunalac.

Nastavnik praktične nastave Saša Nikolovski u ŠOSO „Bratstvo“ je rekao da se najpre u jednom lokalnom listu, a onda i na socijalnoj mreži su objavljene fotografije o tome da ima smeća u Goranskom parku.
„Njih 30 se tamo (na Fejsbuku, prim. nov) javilo, počeo da kritikuje, ali nijedan konkretan predlog nije dat. Ja sam rekao da ćemo mi 6. marta doći sa učenicima, svakako nam je dan za praktičnu nastavu, i očistiti park, tako da mi nećemo da pričamo, mi ćemo da radimo. Pozvali smo i građane da nam se pridruže. Niko od njih nije došao. Znamo da je čišćenje Goranskog parka posao Komunalca. S druge strane, ako budemo čekali da svako radi samo svoj posao, ako ne pokažemo bar malo entuzijazma i želje, ovaj park pripada svima nama, ja više neću dovoditi moje učenike u Goranski park zato što ga oni nikad neće stići očistiti i zaokružena priča? Okej, mi ćemo očistiti. Kolega je od svojih para kupio nove rukavice učenicima, čvršće i deblje, tako da je, što se bezbednosti učenika tiče, sve u redu, svako je dobilo džakove i, znajući moje učenike, mi smo za pola sata gotovi“.

Prikupljeno je dvadesetak džakova smeća – kućnog otpada, bačene odeće, plastike, papira i flaša, a deca su u jednom džaku našla i životinjski leš – a oni su ostavljeni na ulazu u Goranski park kod sportskog centra u nadi da će ih Komunalac ili „Potisje“ pokupiti i odneti.
K.D.F.
Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 8. marta

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija