Saradnja „Potisja“ i „Ekostar Paka“: Donacija kontejnera vredna 200.000 evra

  29 novembar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Komunalno preduzeće „Potisje“ dobilo je od operatera „Ekostar Pak“ iz Beograda donaciju, 100 kontejnera za ambalažni otpad koji se reciklira.

Kontejneri se trenutno nalaze na deponiji „Botra“, a do 2021. godine beogradski operater će isporučiti „Potisju“ još 900 kontejnera za reciklabilni ambalažni otpad.

Direktor „Potisja“ Zoltan Feješ je na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštio da će 2020. godine biti isporučeno oko 500 kontejnera, a ostatak do 2021.

Komunalno preduzeće planira da kontejnere za prikupljanje otpada za reciklažu rasporedi na svakih pedesetak metara u opštini, kako bi desetak domaćinstava imalo mogućnost da koristi po jedan.

„Ekostar Pak“ će donirati „Potisju“ opremu vrednu ukupno oko 200.000 evra.

Prilikom predstavljanja detalja saradnje komunalnog preduzeća i operatera iz Beograda na konferenciji za novinare, Dragan Kovačev, član Opštinskog veća za oblast privrede i zaštite životne sredine izrazio je zadovoljstvo saradnjom koju dve firme imaju više od dve godine.
„Radi se o dragocenoj pomoći, koja će nam umnogome olakšati napore da na najbolji mogući način unapredimo aktivnosti na očuvanju životne sredine u opštini Bečej“, rekao je Kovačev.

Direktorka „Ekostar Pak“ Kristina Cvejanov govorila je o situaciji u industriji reciklaže i istakla da postoji mišljenje da se „u sektoru reciklaže obrću ogromne pare i da se ostvaruju astronomski profiti. Realnost je drugačija, vrednost reciklaže je najveća u efektima koji se ostvaruju u korist očuvanja životne sredine, dok su finansijski benefiti daleko manji. Zato i apelujem na medije da bečejsku javnost pre svega upoznaju sa činjenicom da napredak u ovoj oblasti najviše zavisi od njih samih. Savesna selekcija kućnog otpada, kao i odgovorno odlaganje komunalnog i reciklabilnog otpada u odgovarajuće kontejnere, od ključnog je značaja za sve nas. Niko se neće na tome obogatiti, ali doslednim ispravnim ponašanjem u ovoj oblasti svi ćemo na duži rok imati nesumnjivu korist. Iskorišćenje otpada kao sirovine u što većem procentu smanjiće zagađenje, ali će takođe smanjiti i troškove upravljanja otpadom u lokalnim samoupravama, što u celini znači boljitak za sve građane. Iz tog razloga, osim pomoći u opremi, veoma rado učestvujemo i u edukativnoj kampanji koju `Potisje` kontinuirano sprovodi. Podržavamo pristup da se kampanja prevashodno usmeri ka mladim naraštajima, jer će upravo oni u bliskoj budućnosti biti nosioci svih ekoloških aktivnosti za koje ih sada pripremamo“.

Direktor „Potisja“ Zoltan Feješ kazao je da je komunalnom preduzeću dragocena podrška „Ekostar Paka“ i dodao da je ponosan na to da je Bečej među prvim opštinama u Srbiji koji razdvaja otpad u domaćinstvima, gde i nastaje: „`Potisje` je pre tri godine bilo u ozbiljnoj dubiozi, koja je iskazana kroz skoro 50 miliona dinara gubitka i kroz drastično pogoršane odnose sa manjinskim privatnim partnerom. Zalaganjem celog kolektiva, ovaj gubitak smo skoro u potpunosti sanirali, a kroz donacije i iz sopstvenih sredstava obezbedili smo ulaganja od pola miliona evra, prevashodno u vozni park, opremu i uređenje deponije“.

Feješ je rekao i da će preduzeće veliku pažnju posvetiti deci i mladima u oblasti edukacije u cilju da se ostvari napredak u odgovornom upravljanju otpadom.

Od početka decembra meseca za „Potisje“ bi trebalo da počne i novo poglavlje. Naime, manjinski vlasnik komunalne firme, „Aliska tera“ iz Mađarske, izlazi iz vlasništva, a po ranijim najavama, do kraja novembra (verovatno danas) bi trebalo da potpiše ugovor sa firmom kojoj je za 100.000 evra prodao svoj udeo od 49 odsto u „Potisju“.

Vlasnik 51 procenta „Potisja“, koje je osnovano 2008. godine, ostaje opština Bečej.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija