Anketa: Oko 60 odsto građana Srbije zabrinuto zbog epidemije, 48 odsto smatra da Vlada radi dobro

  30 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Oko 60 odsto građana Srbije zabrinuto je zbog pandemije koronavirusa, a 48 odsto smatra da se Vlada dobro nosi sa aktuelnom situacijom, dok njih 42 odsto ima suprotno mišljenje, pokazuju rezultati međunarodnog istraživanja Galup Internešnl (Gallup International).

Anketa sprovedena od 11. do 22. marta pokazala je da se na Balkanu pretežno smatra da je opasnost od pandemije koronavirusa preuveličana, kako smatra 73 odsto ispitanika u BiH i Severnoj Makedoniji, odnosno 72 odsto u Bugarskoj, dok je u Srbiji taj procenat niži i iznosi 42 odsto.

Oko 32 odsto ispitanika u Srbiji smatra da je epidemija posledica namernog širenja zaraze dok 31 odsto anketiranih veruje u njeno prirodno poreklo.

Većina ispitanika u svetu izražava jasnu spremnost da privremeno žrtvuje neka svoja prava ako to pomaže u sprečavanju širenja infekcije, pa taj stav iznosi skoro 70 odsto anketiranih građana Srbije, 95 odsto Austrijanaca, 91 odsto Holanđana i samo 45 odsto građana SAD.

Najzadovoljniji reakcijom države na pandemiju koronavirusa su građani Austrije (88 odsto), slede stanovnici Indije (83 odsto) i Holandije (79 odsto) dok 44 odsto Nemaca i 46 odsto Amerikanaca smatra da se vlade tih zemalja ne nose dobro sa pandemijom.

Kada je reč o očekivanjima građana u narednom periodu, oko 56 odsto ispitanika u Srbiji smatra da najgori period epidemije tek dolazi, 32 odsto da će situacija ostati ista, dok 12 odsto smatra da je najgore prošlo.

Najveći pesimisti u tom pogledu su Britanci, pošto 82 odsto njih smatra da najgore tek dolazi, slede Holanđani, Francuzi i Austrijanci dok 60 odsto građana Indije, 63 odsto Turaka i 83 odsto stanovnika Azerbejdžana smatra da je najteži period pandemije prošao.

Istraživanje je pokazalo i da je meru kućnog karantina globalno preduzelo 14 odsto ispitanika, najviše u Italiji.

Globalno prevladava uverenje da se korona virus prirodno pojavio dok 58 odsto anketiranih u Bugarskoj i 53 odsto u Severnoj Makedoniji smatra da je u pitanju namerno širenje zaraze.

Anketa je obuhvatila više od 28.000 građana u 30 zemalja, između ostalih u Rusiji, Indiji, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i SAD.

(Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija