Megváltoztatták az egykori leányiskola rendeltetését: Felújítják a Kiszárdát?

  03 jun 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Az 1908/09-ES tanévben épült péterrévei Kiszárda épülete 1978 óta várja sorsa beteljesülését. Negyvenegynéhány évvel később van remény a szecessziós épület megújulására, állítják a községi illetékesek.

A tervdokumentáció költségvetése szerint az épület felújítása és rendeltetésének módosítása mintegy 50 millió dinárba, azaz kb. 400 ezer euróba kerülne.

Erre a célra a 2020. évi községi költségvetésben nem láttak elő pénzt, s jelenleg azt sem lehet tudni, hogy mikor és milyen pályázaton kívánja a községi vezetőség biztosítani a felújításra szükséges összeget. A szecessziós épület ma romos állapotban van, tetőszerkezete beomlott, a valamikori ablakoknak hűlt helye, az épületet többször megrongálták.

Volt egy leányiskola, majd egy óvoda

Az épületben apácák irányításával kezdetben leányiskola volt, majd egyik részében óvoda működött. Az iskola 1978-ban megszűnt, az óvodai tagozat 2015-ben zárt be, ezáltal a korábbi  beruházások (az óvodai részben) is feleslegesek voltak.

Előtte, 2013-ban, a péterrévei Samu Mihály Általános Iskola három hetedikes tanulója, Pintér Lilla, Deák Arnold és Kiss Balázs 6 és fél perces kisfilmet készített, amely A péterrévei Kiszárda az elmúlás útján címet viselte. A film, amely a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Kós Károly Kollégium (KKK) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által meghirdetett, Veszélyben lévő magyar népi építészeti értékek című pályázatára készült, különdíjban részesült.

A kisfilm szövegének alapját Beretka Ferenc Péterréve az idők sodrában című honismereti könyve képezte. A filmes csapat azt szerette volna elérni, hogy valaki felfigyeljen a Kiszárda problémájára, s tervekkel álljon elő az épület megmentése érdekében.

Tervek és tervezetek

Négy év telt el ismét, majd Péterréve legszebb épületének sorsáról 2017-ben Kinka Erzsébet, a községi képviselő-testület elnökének helyettese azt nyilatkozta a Magyar Szónak, hogy a Kiszárdát „határokon átívelő pályázaton indulva szeretnénk felújítani, ehhez készül el nemsokára a tervdokumentáció. Most ennek a munkának a harmadik szakaszában vagyunk, amire a községi költségvetés nemrégi módosításakor pénzt is szavatolt az önkormányzat. A kidolgozására nemsokára kiírjuk a közbeszerzési pályázatot, és reményeink szerint az év végéig el is készül a teljes tervdokumentáció. A péterrévei Kiszárdát olyannak szeretnénk viszontlátni a felújítás után, amilyen az eredeti állapotában volt“.

Az akkori tervek szerint az épületben iskolamúzeumot, a falu híres szülötteit is bemutató helytörténeti múzeumot, a civil szervezeteknek otthont adó részt és egy felzárkóztatási programnak helyt adó, korrepetálásra alkalmas helyiséget kívántak kialakítani.

A felújítás 50 millió dinárba kerülhet


Még három év telt el 2020. május 26-ig, amikor a községi képviselő-testület, szinte közvetlenül a június 21-ére kiírt helyhatósági választások előtt, módosította Óbecse község telekrendezési tervét, amelyben előlátták a Kiszárda rendeltetésének megváltoztatását.

Eszerint az épület multifunkcionális épületté válhat, amelyben egy iskola- és helytörténeti múzeum, egy a civil szervezeteknek otthont adó részleg, valamint korrepetálásra alkalmas helyiség is lesz (lehet). „2016-ban kezdtünk el komolyan foglalkozni a Kiszárda megmenté
sével, és a most elfogadott községi telekrendezési tervmódosításnak köszönhetően már nincs jogi akadálya a műemlékvédelem alatt álló Kiszárda restaurálásának. Péterréveiként tudom, hogy mit jelent ez az itt élő embereknek. Az önkormányzat eddig 3 millió dinár költött erre a projektre, a teljes felújítás költségeit pedig 50 millió dinárra becsülik“, nyilatkozta újságíróknak Kinka Erzsébet, a községi képviselő-testület elnökhelyettese.

Dragan Tošić községi elnök kedden azt mondta az újságíróknak, hogy „mivel a képviselő-testület elfogadta a telekrendezési terv módosítását, tudjuk, hogy idén felújítjuk a Kiszárda épületét“…

F.D.K. (Fotó: Beretka Ferenc)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija