Drámatábor a Petőfi kultúrkörben: Szóval, rímmel, színházzal

  15 jun 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör július 27-e és augusztus 1-je között másodízben szervezi meg drámatáborát, amelynek a budapesti Nemzeti Kulturális Alap a támogatója. Ezúttal húsz óbecsei diák jelentkezését várják szervezők, akik érdeklődnek a szavalás és a színészet iránt.

„A tábor, a koronavírus miatt, nem bentlakásos, csupán ebédet, uzsonnát és szakmai képzést kapnak a táborlakók a nap folyamán, minimum hat órában. A tábor szakmai vezetője Rókus Zoltán, a Szabadkai Népszínház magyar társulatának tagja, aki Magyar Zsófiával, az újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatójával dolgozik. A program célja a fiatalok előadói nevelése, hogy minden más művészeti ág mellett megtanulhassák az önkifejezés olyan módját, ami a magyar szón alapul”, mondta Ricz Róbert, a Petőfi kultúrkör elnöke.

Szerinte a pódiumművészet hozzásegíti a fiatalokat magasabb szintű beszédkészséghez, „legyen az vers vagy prózai szövegek közvetítése. Megtanulhatják azt is, hogy hogyan is kell átadni, elmondani egy irodalmi művet úgy, hogy saját gondolataikat is közvetítsék. Szakmai gyakorlatok segítik majd hozzá a tábor résztvevőit a versmondó, illetve színészi feladatok megoldásához”.

A szervezők gyermekeket és fiatalokat várnak a táborba. A legfiatalabb jelentkezők tíz évesek lehetnek, míg a legidősebbek középiskolások.

„A munkafolyamat két csoportban fog folyni. A húsz gyereket két korcsoportba osztjuk, a fiatalabbak Magyar Zsófia irányításával fognak dolgozni, a középiskolások az én útmutatásommal szintén vagy verses, vagy színpadi játék megvalósításával sajátíthatják el a pódiumművészet csínját-bínját. Délelőttönként közös beszédgyakorlatokon vesznek részt a táborozók, ezután pedig mindenki a saját csoportjával dolgozik a produkción. Minden szöveges előadás tárgyi, partneri, avagy mozgássorozattal kapcsolódik össze, ez segíti a kommunikáció-készséget, valamint a szövegek megszólaltatását”, mondta Rókus Zoltán programfelelős.

Kijelentette, hogy a szárnybontogatás különböző csapatépítő és szituációs játékokkal fog megvalósulni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy gyerekek, s oly sokszor a felnőttek is, le tudják vetkőzni szégyenlősségüket egymás és mások előtt.

A szervezők munkanapokon 8 és 13 óra között várják a jelentkezőket a Petőfi kultúrkör irodájában.

B.M

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija