Odštampajte ovu stranicu

Opremanje geotermalne bušotine kod Šlajza: Izgradnja degazatora

  13 avgust 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opremanje geotermalne bušotine – izgradnja degazatora – kod Šlajza započeto je pre oko nedelju dana.

Izgradnjom degazatora – iz vode se izdvaja gas – trebalo bi da se omogući korišćenje tople vode i gasa u komercijalne svrhe.

Plan nadležnih u lokalnoj samoupravi je da nađu investitora koji će da uloži novac kako bi se gas upotrebio za proizvodnju električne energije, a prema rečima predsednika opštine Dragana Tošića, za taj posao postoje zainteresovani.

Topla voda bi se mogla koristiti u budućem akvaparku čija se izgradnja godinama najavljuje, a želja opštinske vlasti je da ona bude korišćena i za izgradnju postrojenja za grejanje.

O obezbeđivanju novca za izgradnju tog postrojenja predstavnici lokalne vlasti ranije su započeli razgovore sa nadležnima u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, a pre desetak dana je saopšteno da se očekuje nastavak tih razgovora.

Predsednik opštine smatra da će se do kraja godine znati kada će radovi biti započeti na izgradnji tog toplovoda.

Što se tiče upotrebe gasa za proizvodnju struje, lokalna vlast razmišlja o javno-privatnom partnerstvu ili koncesiji.

Ugovor o izvođenju radova na opremanju geotermalne bušotine potpisan je još u avgustu mesecu prošle godine sa izabranim ponuđačem u postupku javne nabavke, firmom „Amkor“ d.o.o. iz Bačkog Petrovca koja je ponudila cenu 31,5 miliona dinara bez PDV-a.

Rok za izvođenje radova koji je ponudio izabrani izvođač je 120 dana, a garantni rok je 24 meseca.

Izvođač treba da izgradi objekat koji obuhvata geotermalni izvor sa opremom za distribuciju obrađene tople vode temperature 65 stepeni
Celzijusa.

U podacima dokumentacije o objektu i lokaciji izgradnje degazatora navodi se da dimenzija objekta treba da bude 56 m2, visina 6 metara, a apsolutna visinska kota vrha degazatora 83,19 m.

Geotermalna bušotina je u vlasništvu opštine.

R.M.