Počela nova školska godina: U opštini Bečej 305 prvaka

  01 septembar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U prvi razred osnovne škole u opštini Bečej 1. septembra krenulo je 305 đaka, 50 odsto na srpskom, a 50 odsto na mađarskom nastavnom jeziku, rekao je predsednik opštine Bečej Dragan Tošić prilikom podele paketa prvacima u Osnovnoj školi „Sever Đurkić“ u Bečeju. Ove godine su najmlađi učenici osim prvarica, prsluka u jarkim bojama i futrola dobili i zaštitne maske.

Škole su na teritoriji opštine Bečej pripremljene na izmenjene okolnosti i nastava je organizovana u skladu sa epidemiološkim merama, rekao je predsednik opštine.

„Mislim da smo dobro organizovani što se tiče kovida-19 i mislim da će rad u školama biti na zadovoljavajućem nivou“, rekao je Tošić.

Ipak, godinama najavljivani projekti adaptacije objekata OŠ „Sever Đurkić“ i ŠOSO „Bratstvo“ nisu započeti.

Realizaciju tih projekata, prema Tošićevim rečima, usporavaju učestale izmene projektno-tehničke dokumentacije na zahtev Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima koja bi trebalo da finansira adaptacije školskih zgrada.

„Mislim da smo sada završili ispravke i da je sada krajnje vreme da dobijemo zeleno svetlo da možemo da krenemo u raspisivanje javne nabavke“.

Upitan na koji način bi bile adaptirane škole, imajući u vidu izmenjen način rada škola zbog pandemije koronavirusa, Tošić je odgovorio: „To je sad pitanje, zbog koronavirusa, kada bismo mogli da počnemo s radovima. Nama je bitno da raspišemo javnu nabavku, da potpišemo ugovor, a da li ćemo početi krajem ove školske godine da radimo ili tokom zimskog raspusta… To su radovi koji će minimum da traju šest meseci. Mi se jednog dela školske godine moramo odreći da bismo rekonstruisali školu“.

Predsednik opštine prvog dana škole najavio je i adaptaciju školske zgrade u Mileševu, a deca iz Mileševa 1. septembra trebalo je da nastave školovanje u nedavno renoviranom školskom objektu u Drljanu na oko kilometar udaljenosti od svog sela, ali su to roditelji odbili i 1. septembra odveli su svoju decu ispred zaključane školske zgrade u Mileševu.

Dan uoči početka školske godine su i protestovali ispred školskog objekta zbog namere da njihova deca idu u školu u Drljan.

„Mogli smo da započnemo školsku godinu u objektu u Mileševu, ali već na zimu bismo morali da prebacujemo decu u Drljan i tako bismo došli u situaciju da na polovini školske godine izmeštamo decu. Mislimo da ćemo do početka naredne školske godine rekonstruisati neuslovan objekat u Mileševu“, rekao je Tošić.

Građani Mileševa su uputili i peticiju sa oko 140 potpisa lokalnoj samoupravi, jer ne žele da se zatvori škola u tom mestu. Predsednik opštine je izjavio da će odgovoriti na peticiju i da će otići da razgovara sa meštanima sela.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome zašto do 1. septembra nisu potpisani ugovori sa ličnim pratiocima dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i koliko njih se prvog dana škole nije pojavilo na poslu, Tošić je rekao da sa decom sa smetnjama u razvoju 1. septembra počelo da radi 15 ličnih pratilaca, a za tri pratioca je u toku prikupljanja potrebne dokumentacije.

On je rekao da će ugovori sa ličnim pratiocima – uslugu obezbeđuje lokalna samouprava – biti potpisani 1. ili 2. septembra.

K.D.F. (Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 4. septembra)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija