U ulici Danila Kiša u Bečeju: Autobuska stajališta pod ključem

  07 oktobar 2020
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Dva autobuska stajališta u ulici Danila Kiša postavljena su do kraja prošle godine, ali do danas su zaključana i putnici nisu u mogućnosti da koriste zatvorene čekaonice, u kojima bi trebalo da bude i sistem za grejanje i hlađenje.

Stajališta su iz opštinskog budžeta plaćena ukupno oko 9 miliona dinara – 7,7 miliona bez PDV-a.

Krajem septembra ove godine, kada je stigao kišni i hladni period, putnici još uvek nisu imali mogućnost da se sklone u ugrejan prostor, jer su zatvorene čekaonice stajališta zaključane.

Novinar Bečejskog mozaika je više puta proveravao, u jutarnjim i kasnim poslepodnevnim satima, ali su vrata stajališta i kod Maksija i kod muzičke škole bila zaključana, a isto su tvrdili i putnici koji su čekali autobuse.

Upitan zašto stajališta nisu predata građanima na korišćenje, predsednik opštine Dragan Tošić je rekao da su stajališta otvorena i da ih je on obilazio, ali je potom precizirao:

- Stajalište kod Maksija je otvoreno non-stop.

- Nije. Kad sam proveravala, u više navrata, nije bilo otvoreno.

- Prošlog petka sam proveravao i video sam da sede građani Bečeja unutra. Drugo stajalište želimo da damo u zakup, najverovatnije Bečejprevozu, pa će biti otključano. Kada izdamo taj prostor njima onda oni plaćaju određenu naknadu opštini. Što se tiče održavanja stajališta, održava ih Komunalac i ako je nešto zatvoreno u nekom momentu ili nije, to morate videti sa njima (Komunalcem; prim. nov.), a videću i ja, naravno.

- Stajalište kod Maksija je već dato u zakup Bečejprevozu?

- Da, oni tu prodaju svoje karte.

- I tvrdite da je otvoreno, a ne demantujete da je stajalište kod muzičke škole ipak zaključano?

- Tako je, ali mislim da je u postupku oglas za zakup tog prostora. Hoćemo da ga iznajmljujemo isključivo za prodaju karata, što znači da će najverovatnije Bečejprevoz, koji je i bio zainteresovan za to, da zakupi taj prostor koji će onda biti otključan za građane Bečeja kada autobusi saobraćaju ulicom Danila Kiša. Stajališta noću neće biti otključana, ali će biti u periodu kada je polazak poslednjeg autobusa iz Bečeja, oko 19.40 uveče, od oko 5.30 do 19.40 bi trebalo ti objekti da budu stalno otključani da bi se ljudi mogli sakriti od kiše i hladnoće. Što se tiče leta i proleća, škole nisu radile i bilo je malo polazaka i putnika i iz tog razloga nije postojala potreba da bude otvoreno na onaj način kako smo u prvom momentu zamislili.

- Ove godine neće biti rekonstruisana ulica Danila Kiša u kojoj se nalaze stajališta, te ulica neće biti proširena kako bi bila bezbednija za učesnike u saobraćaju, pa i za putnike autobusa?

- To je projekat koji želimo da ostvarimo naredne godine. Dosta stvari smo uradili, ali pandemija koronavirusa nas je usporila u mnogim projektima i narednu godinu ćemo planirati s dosta rezerve, jer ne znamo kakva će biti epidemiološka situacija. Tako je i sa budžetom, ne znamo da li će budžet koji budemo planirali, biti ostvariv 100, 80 ili 90 odsto, ali u svakom slučaju, glavni projekti za normalno funkcionisanje grada biće urađeni - rekao je Tošić.

Autobusko stajalište kod Maksija postavljeno je u novembru 2019. godine. Drugo stajalište trebalo je da bude postavljeno kod muzičke škole, međutim, to se do 7. novembra, kada je istekao prvobitni rok za izvođenje radova, nije desilo. U međuvremenu je izvođač radova, „Euromodul“ iz Nove Pazove, zatražio produženje roka. Stajalište kod muzičke škole postavljeno je sa dvadesetak dana zakašnjenja, u decembru prošle godine.

K.D.F. (Tekst je objavljen 2. oktobra u Bečejskom mozaiku)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija