Odštampajte ovu stranicu

Umesto Gerontološkog centra: Pomoć u kući pruža firma „Naša čuvarkuća“

  09 novembar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Skupština opštine Bečej je u oktobru mesecu donela Odluku o pravima u socijalnoj zaštiti u nadležnosti opštine Bečej, a potom, 4. novembra i Pravilnik o uslovima obezbeđivanja i pružanja usluge pomoći u kući i učešća korisnika u troškovima.

Opština je odmah potom pripremila ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, sa firmom „Naša čuvarkuća“ iz Bečeja za pružanja usluge pomoć u kući, koji važi od 6. novembra do kraja 2020. godine i vredan je 1,4 miliona dinara.

Članica Opštinskog veća za oblasti obrazovanja i socijalne zaštite Dalila Dujaković rekla je da je izabrana najpovoljnija od tri ponude, jer po odredbama Zakona o javnim nabavkama za usluge iz oblasti socijalne zaštite nije potrebno da se raspiše javna nabavka do vrednosti do 15 miliona dinara. Ponude su, osim „Naše čuvarkuće“ podneli ponuđači „Inkluzija danas“ iz Prokuplja i Centar za podršku i inkluziju „Help Net“ iz Beograda.

Cena sat vremena pomoći u kući je 800 dinara - druge dve ponude iznosile su 900 i 985 dinara -, deo usluge finansira lokalna samouprava, a deo korisnici, objasnila je Dujaković.

Svrha pomoći u kući je podrška korisnicima u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba u sopstvenim domovima, kako bi se unapredio ili održao kvalitet njihovog života i sprečio ili odložio smeštaj u institucije.

Pravilnikom je određeno da se pravo na pomoć u kući obezbeđuje odraslim i starim licima koja „imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima svakodnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa“, imaju prebivalište na teritoriji opštine Bečej, iskažu volju za korišćenjem usluga (u ime lica koje se nalazi pod starateljskom zaštitom, staratelj mora iskazati volju za korišćenjem usluga), učestvuju u sufinansiranju troškova usluga u skladu sa pravilnikom.

Donedavno uslugu pomoći u kući pružao je Gerontološki centar, koji do sada nije pribavio potrebnu licencu.

Po istom postupku – pribavljanje tri ponude – će nekoj firmi od januara 2021. godine biti dodeljena i usluga ličnih pratilaca dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, a pre toga potrebno je da bečejski parlament usvoji pravilnik o obezbeđivanju te usluge.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić je izjavio da će tu uslugu u celini finansirati lokalna samouprava, a najavio je i da će pratioci od januara imati i više plate.

K.D.F.
Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 13. novembra