Vlada Srbije je usvojila nove mere: Kome je ograničeno radno vreme?

  03 decembar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlada Srbije usvojila je danas nove preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19.

Mere stupaju na snagu sutra, 4. decembra, a važe do 15. decembra.

Ko neće raditi vikendom?

Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru bez izuzetka.

Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka od 5 do 17 časova. Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane 24 časa, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečje igraonice neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutru.

Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Svim navedenim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.

U kom periodu rade ostali objekti?

Prodavnice prehrambene robe, trgovinske radnje, maloprodajni objekti, kao i trafike, kiosci i slično gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi, kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade 24 časa, svakog dana bez ograničenja, dok će pijace biti otvorene i u danima vikenda od 6 časova ujutru do 15 časova.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Sportski objekti se mogu koristiti i vikendom za treninge i održavanje registrovanih takmičenja u nadležnosti nacionalnih sportskih saveza.

Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 časova.

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem obavljanju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji, mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

U saopštenju Vlade Srbije se navodi da će nadležne inspekcije i komunalna milicija „strogo kontrolisati poštovanje ovih mera“.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija