Građani u procesu donošenja odluka: Građanska stolica u bečejskom parlamentu

  28 decembar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sporazum o unapređenju učešća građana u procesima donošenja odluka biće potpisan sutra, 29. decembra, u gradskoj kući Bečeja.

Tim sporazumom će se, piše u saopštenju iz lokalne samouprave, aktivirati mehanizam građanske stolice, te će tako opština Bečej biti prva lokalna samouprava u Srbiji koja će na ovaj način povećati transparentnost i učešće građana u donošenju odluka.

Prilikom potpisivanja sporazuma o ovom načinu učešća građana u donošenju odluka trebalo bi da govore predsednik opštine Dragan Tošić, programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić, predsednik Bečejskog udruženja mladih Aleksandar Đekić i predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Bečej Goran Relić.

Novinarima zasad nije precizno saopšteno na koji način će da funkcioniše građanska stolica u Bečeju.

Zna se samo to što je navedeno u skupštinskom materijalu za sednicu Skupštine opštine Bečej koja je zakazana za 30. decembar.

Naime, na toj sednici odbornici bi trebalo da usvoje odluku o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine opštine.

Biće promenjen član 79 Poslovnika kojim se uvodi institucija građanske stolice. Nakon izmena taj član Poslovnika će da glasi: „U raspravi po svakoj tački dnevnog reda sednice Skupštine, pravo da govore, po sledećem redosledu, imaju: predlagač, odnosno ovlašćeni predstavnik predlagača,  izvestilac radnog tela, odbornik koji je na sednici radnog tela izdvojio mišljenje, predstavnik odborničke grupe, odbornici, po redosledu pismenih prijava za učešće u raspravi, druga zainteresovana lica po prethodnoj pismenoj prijavi i kada im predsednik skupštine to omogući“.

Biće promenjen i deo člana 149: „Predstavnici štampe i drugih javnih glasila, ovlašćeni predstavnici predlagača, kao i druga zainteresovana lica mogu prisustvovati sednicama Skupštine i radnih tela i stavljaju im se na raspolaganje materijali koji su dostavljeni odbornicima. U slučaju da ne postoji mogućnost da svi zainteresovani prisustvuju sednici skupštine, predsednik skupštine će odlučiti kome će omogućiti prisustvo sednici polazeći od redosleda prijavljivanja i interesa prijavljenih za tačke na dnevnom redu“.

Članice bečejske koalicija na vlasti su SNS, SVM, POKS i „Vojvođanski front“ (LSV i Vojvođanska partija)

U teoriji, građanska stolica trebalo bi da predstavlja mehanizam učešća građana u donošenju odluka i njena uloga je da obezbedi staranje o većoj javnosti rada i uticaju zainteresovanih strana u proces donošenja odluka. Na građanskim ili takozvanim slobodnim stolicama sede obično predstavnici nevladinog sektora koji učestvuju u radu skupštine i njenim radnim telima i koji mogu da govore u raspravi o pitanjima od interesa za lokalno stanovništvo, nevladine organizacije itd. – bez prava odlučivanja.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija