Sporazum opštine, BUM-a i Udruženja preduzetnika: Građanska stolica u Bečeju

  30 decembar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sporazum o unapređenju učešća građana u procesima donošenja odluka, kojim se u lokalnom parlamentu Bečeja uvodi mehanizam građanske stolice, potpisali su juče predstavnici lokalne samouprave, Bečejskog udruženja mladih i Opšteg udruženja preduzetnika, Dragan Tošić, Aleksandar Đekić i Goran Relić.

Sporazumom je omogućeno da građani na sednicama Skupštine opštine ubuduće mogu da učestvuju u raspravama, bez prava odlučivanja.

Na današnjoj sednici bečejskog parlamenta mehanizam građanske stolice još nije funkcionisao, naime, novinarima je saopšteno da je sledeći korak formiranje koordinacionog tima koji će činiti tri osobe iz organizacija potpisnika sporazuma, da će na posebnu mejl adresu građani slati prijave o tome o kojoj temi dnevnog reda na sednici Skupštine opštine žele da govore, te će im nakon obrade prijave biti omogućeno da se obrate odbornicima. Neophodan preduslov za to je da se materijali za sednice Skupštine opštine blagovremeno objave na zvaničnoj internet stranici opštine Bečej.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i programski direktor Transparentnost Srbija, Nemanja Nenadić koji je istakao da je opština Bečej prošle godine bila prva na njihovoj rang-listi lokalnih samouprava kada je reč o transparentnosti i objavljivanju podataka o radu lokalne samouprave.

Uvođenje mehanizma građanske stolice omogućeno je na današnjoj sednici Skupštine opštine izmenama i dopunama Poslovnika.

U teoriji, građanska stolica trebalo bi da predstavlja mehanizam učešća građana u donošenju odluka i njena uloga je da obezbedi staranje o većoj javnosti rada i uticaju zainteresovanih strana u proces donošenja odluka.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija