Odštampajte ovu stranicu

Štab za vanredne situacije Bečeja: Radno vreme lokala do 20, a prodavnica do 21 čas

  12 januar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Štab za vanredne situacije opštine Bečej danas (12. januara) je doneo zaključak u kom su predviđene mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, a koje su stupile na snagu danas.

Prethodno je, 11. januara, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je nakon sednice Kriznog štaba da je odlučeno da sve postojeće mere ostanu na snazi do daljeg. Neće biti proslave Srpske nove godine, radno vreme lokala ostaje kao i do sada, a nastava počinje 18. januara kako je i bilo planirano.

Mere koje su na snazi su zabrana okupljanja više od pet ljudi, obavezne maske u zatvorenom, kao i ograničeno radno vreme za ugostiteljske objekte i tržne centre do 20 časova, a prodavnica do 21 čas.

U zaključku bečejskog štaba za vanredne situacije navodi se da je radno vreme objekata u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (trgovinske i druge radnje i prodajna mesta), pružanja usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi i slično), pružanja usluge u zatvorenim ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (tržni centri, pijace) i priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kladionice, igraonice), kao i u objektima u kojima se obavlja delatnost pružanja zanatskih i drugih usluga u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge (kozmetički saloni, frizerski saloni, saloni lepote) i delatnost u oblasti kulture koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) i oblasti sporta koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru ili dugotrajniji neposredni kontakt sa korisnikom usluge (fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju) je svakog radnog dana od 05 do 20 časova.

Međutim, trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda (namenjenih za ljude ili životinje), uključujući i one koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima, a za koje upravljač može da obezbedi posebne koridore za pristup ili u koje se ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, i samostalni maloprodajni objekti u kojima se trgovina, po pravilu, obavlja tako da kupac ne ulazi u objekat (kiosci) – mogu da rade do 21 čas, kao i subotom i nedeljom.

Apoteke (uključujući i one u kojima se vrši promet robe namenjen za životinje ili poljoprivredu), izuzev onih apoteka koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač ne može obezbediti posebne koridore za pristup ili u koje se ne ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane – mogu da rade i van radnog vremena, kao i subotom i nedeljom.

Ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarske ordinacije i laboratorije – mogu da rade i van radnog vremena, kao i subotom i nedeljom.

Pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija – mogu da rade i subotom i nedeljom do 21 čas.

U restoranima i drugim prostorima u kojima se pružaju usluge ishrane u kategorizovanim i nekategorizovanim smeštajnim objektima i u kategorizovanom privatnom smeštaju, usluga se može pružati samo licima koja imaju prijavljen boravak u tim vrstama smeštaja najkasnije do 21 čas, kao i subotom i nedeljom.

Fitnes centri, teretane, vežbaonice, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju – kada se koriste u svrhu treninga i priprema za održavanje i održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nadležnih nacionalnih sportskih saveza – mogu da rade i van radnog vremena, kao i subotom i nedeljom.

U toku radnog vremena u objektima u kojima se pružaju usluge u oblasti ugostiteljstva nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike (muzika uživo), a posle 17 časova nije dozvoljena muzika u bilo kom obliku.

Tokom radnog vremena u zatvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, a čija je površina preko 300 kvadratnih metara, maksimalan broj posetilaca ograničava se na jednog posetioca na 9 kvadratnih metara uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Odeljenju za Urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor Opštinske uprave opštine Bečej naložena je mera pojačanog nadzora nad primenom mera propisanih zaključkom i postupanje u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

B.M.