Sećanje na Veliku raciju: Samo na istini se gradi mir među ljudima

  27 januar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pre 79 godina su građani Bečeja iz hotela „Central“ kamionima transportovani na mesto gde je danas spomen obeležje na obali Tise i gde su u ledenu Tisu bačena tela 128 muškaraca, 86 žena, 19 starih i 15 dece.

Bečejci su danas, na godišnjicu zločina, na mestu gde se on dogodio, na komemoraciji odali poštu ubijenima u Velikoj raciji 1942. godine.

Na skupu sećanja na obali Tise pročitana su imena ubijenih Srba, Jevreja i Roma koja su uklesana na spomen ploču na vidikovcu.

Blizu 4.000 tela iz Južne Bačke 1942. godine odnele su struje Tise i Dunava – to je bio krvavi rezultat Hortijevih fašista od 4. do 28. januara 1942. godine.

U ime organizatora komemoracije, lokalne samouprave, zamenica predsednika opštine Svetlana Vuletić je rekla da „ovaj datum nas uči da ne dozvolimo da se ikada više ponovi fašističko bezumlje. Prošlo je 79 godina od kada su fašističke horde marširale kroz naš Bečej, nanoseći nam tugu koja se ne leči, jer takav zločin nikada ne zastareva“.

Vuletić je kazala: „Do kakve tragedije mogu dovesti mržnja i netrpeljivost dokaz su stravični zločini nad hiljadama ljudi samo zato što su pripadali drugoj naciji ili verskoj zajednici. Istina je katkad bolna i strašna, ali oslobađa od bilo koje stege. Samo na istini se grade stvarni dobrosusedski odnosi i mir među ljudima. Od istorije ne možemo sakrivati pogled. Poverenje je suština onoga zbog čega smo danas ovde zajedno. Pored poverenja je bila potrebna iskrena želja i nada da smo kao ljudi, kao pripadnici različitih nacija i vera spremni da se zajedno poklonimo pred žrtvama i da ne verujemo u decenijama ponavljane demagogije, da zločin može biti kolektivan. Zločin uvek ima svoje lice, zajednički mogu biti samo saosećaj i poklanjanje žrtvama“.

U ime SUBNOR prisutnima na vidikovcu obratila se Jelena Češljević koja je rekla da je „racija tog 27. januara 1942. godine u kojoj su stradali naši sugrađani, rodoljubi, bila je rezultat dobro osmišljene i dugo pripremane akcije okupatora“.

Rekla je da su tom teroru prethodila i streljanja članova SKOJ-a i partije izvršena 11. novembra 1941. i 20. januara 1942. godine. „Za sprovođenje racije izabrani su najkrvoločniji ljudi. Racija je započeta 4. januara u Šajkašu, a završena je 27. januara ovde u Bečeju, na ovom mestu. Krvavi pogrom nad srpskim i jevrejskim stanovništvom predstavljalo je dobru osmišljenu akciju mađarskih fašista Mikloša Hortija, tako je zapisao jedan naš sugrađanin, Raša Stakić“.

Govornice na komemoraciji su istakle da smo dužni da se sećamo jedne od najbolnijih stranica istorije u multietničkoj Vojvodini i multietničkom Bečeju, da ne zaboravimo, najviše zbog toga što je na nama odgovornost da budućim naraštajima približimo ideju tolerancije i mira kako se ta strašna tragedija nikada ne bi ponovila.

Parastos su održali sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a molitve za ubijene su govorili predmolitelj Jevrejske opštine Subotica Robert Kovač i počasni dekan rimokatoličke crkve u Bečeju Laslo Fuderer.

Komemoracija kraj Tise okončana je spuštanjem venca u vodu kanala i polaganjem venaca na spomen obeležje. Cveće su položili predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a, političkih stranaka, Saveza jevrejskih opština…

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija