Zadužbina Bogdana Dunđerskog: Dvorac Fantast od kraja februara zatvoren za goste

  18 februar 2021
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Dvorac Fantast od kraja februara biće zatvoren za posetioce i goste, odjeknula je informacija prošle nedelje.

Naime, po raspoloživim informacijama 15. februara, 28. februara MK grupa – koja je kupovinom kombinata PIK Bečej postala i korisnik kompleksa Fantast, zadužbine Bogdana Dunđerskog – zatvara dvorac i neće više na toj lokaciji da se bavi ugostiteljstvom.

Kompleks dvorca čini i ergela, kapela, mali kaštel, park sa jezerom.

Od marta neće raditi restoran na Fantastu, neće biti mogućnosti za iznajmljivanje hotelskog smeštaja, za posete unutrašnjosti dvorca, ali, kako je za medije prošle nedelje izjavio predsednik opštine Bečej Dragan Tošić, ergela i okolina dvorca će i dalje biti na raspolaganju građanima.

„MK grupa ne želi da se bavi ugostiteljskim poslom i ona će, po dopisu koji sam dobio, 28. februara izaći iz dvorca Fantast. Biće tamo obezbeđenja, MK grupa će ostaviti svoje ljude da čuvaju dvorac, neće to biti devastirano, jedino se neće baviti ugostiteljstvom. Fantast je izdvojen i on zavisi od toga koliko će ljudi ići tamo iz Beograda, Novog Sada… Čini mi se da na Fantastu najmanje ima Bečejaca, i sada, u ovoj situaciji sa koronavirusom, oni nemaju nikakav prihod tamo i to je jedan od razloga zašto zatvaraju. Drugi razlog je taj što to nije njihov objekat, nego objekat Matice srpske i oni ne mogu da ulože novac u rekonstrukciju i sređivanje objekta, a s druge strane, to iziskuje mnogo sredstava za održavanje“, rekao je Tošić.

S obzirom na to da Fantast – zadužbina veleposednika Bogdana Dunđerskog – pripada Matici srpskoj, lokalna samouprava nema nikakve ingerencije nad tom lokacijom, međutim, po rečima predsednika opštine, predstavnici opštine započeli su razgovore sa Maticom srpskom, ali i sa mogućim zakupcima koji bi se bavili ugostiteljskom delatnošću u dvorcu Fantast.

Ideja lokalne samouprave je da Matica srpska dvorac Fantast da u zakup potencijalnom ugostitelju na duži vremenski period, na oko 20 godina, kako bi mu se dugoročno isplatilo ulaganje.

Redakcija Bečejskog mozaika je 15. februara uputila pitanja i MK grupi o tome zašto je ta kompanija odlučila da zatvori Fantast, te da, s obzirom na to da u sklopu PIK-a Bečej posluje i Ribnjak, postavljena su i pitanja da li će MK grupa da nastavi da se bavi ugostiteljstvom na Ribnjaku i da li planira da proda i PIK Bečej u celini ili će zadržati neko deo kombinata.

Pisani odgovor kompanije PIK Bečej na pitanja glasi: „Dvorac Fantast, sa pripadajućom parcelom, je predmet postupka restitucije po zahtevu Matice srpske i nije vlasništvo kompanije PIK Bečej. Prema našim saznanjima, opština Bečej pokrenula je niz razgovora sa Maticom srpskom i Ministarstvom kulture, kako bi se pronašlo održivo rešenje za ovaj spomenik kulture od nacionalnog značaja. Dvorac nije bio deo imovine PIK Bečej, koji se prodavao kao pravno lice iz stečaja. PIK Bečej je privremeno ostao u posedu Dvorca Fantast do okončanja postupka restitucije ili do nekog drugog rešenja njegovog imovinsko-pravnog statusa, što je upravo u toku. Tokom tog perioda PIK Bečej je domaćinski upravljao, investirao i održavao objekte i parcelu koja pripada Dvorcu. Kompanija PIK Bečej je spremna da kao i do sada, u okviru svojih ingerencija i mogućnosti, pomogne u procesu rešavanja imovinsko-pravnih odnosa svim relevantnim institucijama, u želji da se očuva bogato kulturno nasleđe dvorca Dunđerski. Od 2016. godine kada je PIK Bečej postao deo MK Group, uloženo je preko 14 miliona evra u razvoj i modernizaciju poslovnih procesa sa ciljem da PIK Bečej postane vodeća poljoprivredna kompanija koja proizvodi prirodnu hranu i proizvode vrhunskog kvaliteta po najstrožim standardima domaćeg i inostranog tržišta. Samo u ovoj godini će se uložiti 4.700.000 evra u sisteme za navodnjavanje, osavremenjivanje ratarske proizvodnje, proširenje kapaciteta i automatizaciju procesa u fabrici Flora i govedarstvu. Za ribnjak, koji je takođe održavan u okviru kompanije PIK Bečej, postoje strateški planovi daljeg razvoja, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena“.

Redakcija Bečejskog mozaika 15. februara je uputila pitanja i Matici srpskoj o tome šta Matica planira da učini s dvorcem i kada, te da li će kompleks od početka marta meseca biti zatvoren za posetioce, ali do 18. februara ujutro nije dobila odgovore.

K.D.F. (Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 19. februara)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija