Agencija za sprečavanje korupcije: Vanredno prijavljivanje imovine

  26 februar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Agencija za sprečavanje korupcije ukazala je javnim funkcionerima da je, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, koji je u primeni od 1. septembra 2020. godine, rok za vanredno prijavljivanje imovine i prihoda 15. maj sa stanjem na dan 31. decembra prethodne godine, ukoliko je došlo do bitnih promena u odnosu na podatke iz prethodno podnetog izveštaja.

Agencija podseća da su i osobe kojima je prestala javna funkcija, dužne da vanredno prijave imovinu i prihode u naredne dve godine po prestanku javne funkcije.

Bitna promena postoji kad su uvećani ili umanjeni imovina ili prihodi koji, prema prethodnom izveštaju, prelaze prosečnu godišnju zaradu bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji ili kad je promenjena struktura te imovine.

Opštinski funkcioneri po izboru na nove/ stare javne funkcije su prošle godine podneli Agenciji za sprečavanje korupcije izveštaje o imovini i prihodima, navedeno je početkom oktobra 2020. godine u odgovoru Agencije na pitanja redakcije Bečejskog mozaika.

Dragan Tošić, predsednik opštine Bečej, podneo je Agenciji izveštaj po izboru na navedenu javnu funkciju, 21.9.2020. godine, Svetlana Vuletić, zamenica predsednika opštine, učinila je to 1.9.2020. godine, Igor Kiš, predsednik Skupštine opštine, 17.9.2020. godine, a Nenad Tomašević, zamenik predsednika Skupštine opštine, 18.9.2020. godine.

U oktobru prošle godine Agencija je obavestila redakciju Mozaika „da će navedeni izveštaji biti obrađeni i objavljeni na internet prezentaciji Agencije za sprečavanje korupcije u narednom periodu, jer još uvek ne možemo da radimo obradu zbog migracije podataka iz stare aplikacije“.

Na sajtu Agencije i dalje su dostupni izveštaji (26. februara 2021. godine) opštinskih funkcionera iz 2016, odnosno 2017. godine, kada neki od njih nisu bili na današnjim funkcijama.

Izveštaje o imovini lokalnih funkcionera Bečejski mozaik je objavio pre izbora, 21. juna 2020. godine.

Inače, Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da se redovno i vanredno prijavljivanje imovine i prihoda, pored ostalog, ne primenjuje na članove Opštinskog veća.

Podsetimo da su javno dostupni podaci iz Registra imovine i prihoda javnih funkcionera sledeći: ime i prezime javnog funkcionera; javna funkcija koju obavlja; izvor i visina neto prihoda javnog funkcionera koje prima iz budžeta i drugih javnih izvora; pravo korišćenja stana za službene potrebe, izuzev adrese na kojoj se stan nalazi; pravo svojine ili pravo zakupa na nepokretnosti, izuzev adrese na kojoj se nepokretnost nalazi; pravo svojine ili pravo zakupa javnog funkcionera na pokretnim stvarima koje podležu registraciji, izuzev njihovog registarskog broja; depoziti u bankama i drugim finansijskim ustanovama bez naziva banke ili druge finansijske ustanove i bez navođenja vrste i broja računa i iznosa sredstava na računima; akcijama i udelima u pravnom licu; pravnom licu u kome pravno lice ima više od 3% udela ili akcija; delatnost preduzetnika.

Zakonom je propisano da se podaci iz izveštaja koji nisu dostupni javnosti koriste samo kod provere izveštaja i u postupku u kome se odlučuje o postojanju povrede zakona.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija