Bečej: Građani koji su nakon vakcinacije dobili tegobe slične kovidu testirani su

  26 februar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Srbiji su poslednjih dana sve učestalije informacije da su pojedini građani zaraženi i nakon što su primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa. Takvih informacija ima i u Bečeju.

Za sve vakcine važi pravilo da ljudi moraju biti zdravi da bi se vakcinisali, međutim, građani koji su se prijavili za vakcinaciju prethodno nisu testirani na koronavirus.

Redakciji Bečejskog mozaika javili su se građani koji tvrde da su nakon vakcinacije imali tegobe, da su se javili u kovid ambulantu, ali nisu testirani.

Redakcija Mozaika je direktorki Doma zdravlja Kosani Nešić uputila pitanja o navedenim tvrdnjama građana, kao i o tome koliko građana, koji su primili vakcinu/revakcinu protiv koronavirusa, se od početka vakcinacije u Bečeju do danas javilo izabranom lekaru/u hitnu službu/u kovid ambulantu sa simptomima zaraze koronavirusom ili s drugim simptomima, tegobama, te da li su ti građani testirani na kovid-19, a ako jesu, koliko ima pozitivnih među onima koji su primili prvu dozu vakcina i među onima oni su i revakcinisani.

Direktorka Doma zdravlja Kosana Nešić je u pisanom odgovoru na pitanja navela: „Svi pacijenti koji su i nakon vakcinacije dobili tegobe slične Covidu pregledani su i testirani u Covid ambulanti po protokolu. Pacijenti moraju znati da prema uputstvu proizvođača vakcine, nakon dobijene druge doze moraju i dalje da se pridržavaju svih mera jer je potrebno neko vreme, u zavisnosti od vrste vakcine, za sticanje imuniteta protiv Covid-a 19. Iz naučnih izvora je potpuno jasno da je imunitet na Covid19 vrlo individualan, pa tako i osobe koje su vakcinisane mogu oboleti od Covid-19, ali vakcina ih štiti od težih oblika bolesti. Za odgovor na sva ostala pitanja možete se obratiti IZJZV“.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je na svom sajtu odgovore na najčešća pitanja u vezi sa vakcinacijom protiv korona virusa. Navodi se da na osnovu rezultata kliničkih ispitivanja, zaštita se može očekivati po isteku određenog vremena (obično sedam dana) od primljene druge doze vakcine, iako izvesna zaštita nastaje nakon primljene prve doze vakcine. Za intenzitet i dužinu trajanja imuniteta važna je kompletna vakcinacija, odnosno da osoba primi predviđeni broj doza jedne vakcine.

Kaže se i da i oni koji prime vakcinu treba da nose masku. „Kako nije moguće da se istovremeno vakciniše celo stanovništvo, nakon početka imunizacije potrebno je da se i dalje svi pridržavamo mera zaštite kao što su nošenje maske, održavanje rastojanja, redovna higijena ruku, izbegavanje okupljanja, provetravanje prostorija i slično“.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija