Položen kamen temeljac: Hotel „Experience“ za 2,5 miliona evra

  04 mart 2021
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Zatvoreno akcionarsko društvo „Arthur Bergmann“ iz Budimpešte za godinu i po dana trebalo bi da izgradi hotel sa četiri zvezdice u Bečeju, u ulici Zmaj Jovina 85, čiji su kamen temeljac danas položili predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, generalni konzul Mađarske u Subotici Ester Čalokezi, rukovodioci ulagača „Arthur Bergmann Hungary Pénzügyi Zrt.“ iz Budimpešte Mikloš Gal i „Obrock food“ d.o.o. iz Bečeja Deže Feher i predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Time je danas započeto ulaganje vredno oko 2,5 miliona evra. Naime, bečejskoj javnosti nepoznata firma „Obrock food“ dobila je krajem prošle godine na konkursu Fondacije Prosperitati oko milion evra, 120 miliona dinara – 40 odsto ulaganja u izgradnju turističkog kapaciteta. Ostatak novca obezbeđuje zatvoreno akcionarsko društvo „Arthur Bergmann“.

Rukovodilac Fondacije Prosperitati Balint Juhas rekao je da je ovo u Bečeju prvo postavljanje kamena temeljca u okviru programa za razvoj ekonomije koji je inicirao SVM, a pomaže Vlada Republike Mađarske.

Hotel „Experience“, koji bi na 2.200 kvadratnih metara trebalo da ima tridesetak soba i kapacitet smeštaja osamdesetak osoba, trebalo bi da služi i aktivnom odmoru, da bude na usluzi gostima koji će se baviti ekstremnim sportovima, na 180 kvadratnih metara planirani su sadržaji kao što je velnes, spa, masaža, sauna, teretana, mini-golf, restoran. Turistički kapacitet će biti pristupačan i osobama sa invaliditetom.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor odgovorio je na pitanje novinara da li je razložno da u vreme pandemije koronavirusa Fondacija Prosperitati sa milion evra finansira izgradnju hotela u Bečeju, rekavši da „verujemo u dugoročno razmišljanje, odnosno brojkama koji govore o skoroj budućnosti. Brojke kažu da je ekonomiju Srbije i Vojvodine zadesila minimalna šteta, naravno, to se ne odnosi na turizam, jer se broj gostiju prepolovio, ali to je zbog sprečavanja kretanja, ali to će se promeniti. Bruto društveni proizvod je 2020. u odnosu na 2019. ima pad samo 1,9 odsto, ekonomija Vojvodine pak pokazuje tendenciju rasta bez obzira na pandemiju. To ukazuje na to da je ovo razložno ulaganje, ukoliko uzmemo u obzir i situaciju u Bečeju, koja je dinamična sredina“.

Rukovodilac zatvorenog akcionarskog društva „Arthur Bergmann“ iz Budimpešte Mikloš Gal rekao je novinarima da grupacija „Arthur Bergmann“ ima više projekata u Mađarskoj i želi da se širi i van granica te zemlje.

Kazao je da je projekat izgradnje hotela vredan oko 2,5 miliona evra i da je to „jedan od projekata najmanje vrednosti naše grupacije“ („Arthur Bergmann“ iz Mađarske; prim. nov). Rekao je da je reč o pionirskom poduhvatu u Srbiji.

„Želeli bismo da na teritoriji Vojvodine započnemo i veće projekte, a za to nam je potrebno iskustvo“.

Gal je dodao da istraživanje tržišta pokazuje da bi hotel trebalo da bude rentabilan. Izgradnja bi po njegovim rečima trebalo da počne čim se pribave sve dozvole, a nada se da će se to desiti u veoma kratkom roku.

On je objasnio da je „Obrock food“ iz Bečeja koji je na konkursu Fondacije Prosperitati dobio milion evra, lokalni posrednik grupacije na čijem je on čelu „koji je imao ambicije za pokretanje društva i rad društva na osnovu naših želja, a mi smo obezbedili za njega sopstveno učešće i kapital za izgradnju hotela“.

Gal je ranije izjavio da nakon projekta izgradnje hotela u Bečeju „Arthur Bergmann“ planira da izgradi dva veća hotela. Upitan da li će i ti hoteli biti u Bečeju, odgovorio je da o tome još ne može da priča, „jer lokacija još nije u našem vlasništvu, razgovaramo sa predstavnicima nekoliko lokalnih samouprava i izabraćemo dve, trenutno je jedan od njih Bečej“.

Kompanija „Arthur Bergmann“ zainteresovana je i za plac na obali Tise, koji je lokalna samouprava namenila za izgradnju banjskog kompleksa.

Gal je rekao da ima informacija o projektu izgradnje banje u opštini Bečej: „Imamo informacija o tom projektu, koji je ranije zaustavljen. Mislim da, kada se izgradi ovaj hotel, taj projekat u obimu kako je zamišljen neće biti potreban, već treba da se razmišlja o mnogo većem, za drugačiju klijentelu“.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić izrazio je zadovoljstvo zbog izgradnje hotela u Bečeju, jer ova opština po njegovim rečima nema dovoljno smeštajnih kapaciteta i potvrdio je saznanja novinara da se sa predstavnicima grupacije „Arthur Bergmann“, koja je krajem 2019. godine osnovala i ćerka firmu u Beogradu, razgovara o prodaji 10 hektara zemljišta na obali Tise. Taj plac je po planskim dokumentima opštine Bečej predviđen za izgradnju banjskog kompleksa.

On je rekao da je grupacija „Arthur Bergmann“ uputila opštini pismo o namerama u vezi sa tim zemljištem.

„Razgovori su na početku, procena zemljišta je okončana i zemljište može da se proda. Koliko sam razumeo Gala, oni imaju odobrena sredstva za investiranje u taj deo priobalja Tise i ja se nadam da će taj projekat zaživeti. Po prvo put je neko došao da kupi 10 hektara zemlje. Uskoro ćemo odgovoriti na pismo o namerama, da saopštimo koje su cene i nadamo se da ćemo do leta već preduzeti ozbiljnije korake“.

U vezi sa zemljištem koje je opština pre nekoliko godina prodala „Knežev grupi“ za izgradnju hotela „Tisa garden“, takođe na obali Tise, Tošić je rekao da je i taj plac u sklopu „ove priče sa potencijalnim investitorom, kompanijom „Arthur Bergmann“. Knežev grupa je s njima dogovorila prodaju te parcele, to bi bio onda ceo banjski kompleks“.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija