Hotel „Experience“: Sa Forbsove liste u gradnju bečejskog hotela

  05 mart 2021
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Kamen temeljac budućeg hotela sa četiri zvezdice „Experience“ („Iskustvo“) u Zmaj Jovinoj ulici u Bečeju postavljen je juče u prisustvu zvaničnika i predstavnika firmi iz Srbije i Mađarske, a time bi trebalo da bude započeto ulaganje vredno oko dva i po miliona evra.

Investitor je, kako piše na tabli na placu za budući hotel, bečejskoj javnosti nepoznata firma zanimljivog imena „Obrock food“, naime, ovo društvo sa ograničenom odgovornošću dobilo je na konkursu Fondacije Prosperitati oko milion evra, 120 miliona dinara – 40 odsto ulaganja u izgradnju turističkog kapaciteta.

Rezultati konkursa objavljeni su početkom decembra 2020. godine, a ugovor s predstavnikom firme „Obrock food“ potpisan je u januaru 2021. godine.

Inače, u novembru 2019. godine promenjeni su zakonski zastupnik i vlasnik „Obrock food“ d.o.o, umesto zastupnika Lasla Korodija iz Mađarske i vlasnika „Interflow invest“ kft. iz Mađarske, zastupnik i vlasnik firme postao je Deže Feher iz Bečeja.

U vreme pisanja ovog novinskog članka nije se znalo precizno koliko novca će pored na konkursu obezbeđenog iznosa, milion evra, biti uloženo u izgradnju hotela i ko će da „da“ još oko dva miliona evra, jer po javnim podacima Agencije za privredne registre „Obrock food“ je 2019. godine poslovao s gubitkom, a u finansijskom izveštaju za 2019. godinu navodi se da je ukupna aktiva i pasiva te firme 3.240 hiljada dinara.

Od juče se zna da novac obezbeđuje „Arthur Bergmann“ iz Mađarske i da je projekat izgradnje hotela vredan oko 2,5 miliona evra.

Uprkos tome što je bečejski „Obrock food“ dobio novac za izgradnju hotela na konkursu Fondacije Prosperitati, u medijima je ranije objavljeno da hotel gradi zatvoreno akcionarsko društvo „Arthur Bergmann“ (Arthur Bergmann Hungary Zrt.) čiji je rukovodilac Mikloš Gal iz Mađarske.

Od kraja 2019. godine i u Beogradu postoji „Arthur Bergmann“ a.d, čiji je zakonski zastupnik generalni direktor, pomenuti Mikloš Gal iz Mađarske, a na sajtu Agencije za privredne registre pod „ostali zastupnici“ navedeno je ime Grujice Medića iz Bečeja, koji je član i izvršnog odbora akcionarskog društva.

U javno dostupnoj finansijskoj dokumentaciji za 2019. godinu navodi se da je „Arthur Bergmann“ a.d. u Beogradu osnovao „Arthur Bergmann Hungary Zrt“ iz Mađarske. U podacima o zastupniku tada je navedeno da je to Grujica Medić iz Bečeja na funkciji „direktor sa neograničenim ovlašćenjima u prometu“.

Rukovodilac sa Forbsove liste

Rukovodilac „Arthur Bergmann“ iz Mađarske Mikloš Gal je 5. februara za www.vg.hu između ostalog izjavio da „Arthur Bergmann“ planira da bude pionir na srbijanskom finansijskom i turističkom tržištu.

Naveo je da je kupljena lokacija u Bečeju, gde će biti angažovano 40-50 osoba.

Što se ulaganja tiče, kazao je, prvo će, kao test, biti izgrađen jedan manji hotel sa 25 soba, za sport i aktivan odmor, te će u tome učestvovati i lokalni partneri.

Za to, kazao je Gal, dobijena je pomoć i podrška Fondacije Prosperitati i Saveza vojvođanskih Mađara – doduše, u inetrvjuu za www.vg.hu nije precizno rekao da je reč o Bečeju.

Dodao je Gal da se pripremaju i dva veća hotelska projekta, sa više od 200 soba.

Gal je po listi Forbsa za 2020. godinu među 50 najbogatijih Mađara – nalazi se na 26. mestu s imovinom vrednom oko 55,6 milijardi forinti.

Firme sa iste adrese

Zanimljivo je da u Bečeju u poslednjih 7-8 meseci niču firme – jedna i u Petrovaradinu – koje nije teško povezati: ponavljaju se prezimena Gal, Medić i Lazar, a većini je zajedničko da je na sajtu APR-a navedeno da su im sedišta donedavno bila u ulici Zmaj Jovina 88, prekoputa placa gde će biti izgrađen hotel „Experience“.

Kristina Demeter Filipčev (nastavak teksta pročitajte u Bečejskom mozaiku koji je od 5. marta na kioscima)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija