Gimnazija Bečej: Sportsko odeljenje od jeseni u Bečeju

  05 april 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Gimnaziji Bečej u septembru će biti otvoreno odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport.

Učenici koji se opredele za upis u sportsku Gimnaziju, moći će nakon završetka srednje škole da upišu sportski fakultet, ali i sve ostale fakultete jer će steći neophodno gimnazijsko znanje.

Prijavljivanje u odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport omogućeno je od 12. do 16. aprila, elektronski, na portalu Moja srednja škola, a 15. i 16. aprila u papirnom obliku u Gimnaziji Bečej. Ukoliko se u upis u sportsko odeljenje prijavi više od 20 učenika, rangiranje će se obaviti na osnovu ostvarenih sportskih uspeha.

Direktor Gimnazije Miodrag Basarić rekao je da je najznačajnije za novi smer da će plan i program i raspored biti prilagođen učenicima, a to znači da će raspored verovatno biti u međusmeni, tako da će učenici moći da obave jutarnje i večernje treninge. „Plan i program je prilagođen toj deci, ali ne na štetu gimnazijskog obrazovanja. Pojačan je deo što se tiče sporta i fizičke kulture u dva predmeta – Sport i zdravlje i Sport i trening – a pored tih predmeta ostaju i stari, odnosno čas fizičkog vaspitanja. Po sistematizaciji je predviđeno da te časove predaju naši profesori fizičkog vaspitanja, ali ćemo koristiti svaku priliku da zovemo i naše bivše učenike koji je zaista mnogo i koji su vrhunski sportisti i stručnjaci, kao i neke profesore sa fakulteta, da dodaju novu dimenziju kvalitetu nastave“, rekao je Basarić.

Na otvaranje ovog odeljenja čekalo se nekoliko godina, a sada su se stekli svi neophodni uslovi, rekla je članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje Dalila Dujaković.

„Namera je da se đacima koji se aktivno bave sportom omogući nesmetano napredovanje u sportu, kao i permanentno obrazovanje. Lokalna samouprava je uvek uz naše obrazovne ustanove i u budućnosti će imati sluha za ideje koje su pre svega u interesu naše dece, ali i čitave opštine, te će pružati podršku njihovoj realizaciji. Važno je naglasiti da su srednje škole na teritoriji opštine Bečej škole regionalnog karaktera, te se u njih upisuju i učenici iz okolnih opština. Gimnazija Bečej jedna je od šest gimnazija na teritoriji Srbije koje upisuju sportsko odeljenje u narednoj školskoj godini, a jedina škola u ovom delu Vojvodine, jer će otvaranje ovog odeljenja doprineti daljem pozicioniranju opštine Bečej kao svojevrsnog srednjoškolskog centra“, kazala je Dujaković.

Član Opštinskog veća za omladinu, sport i turizam Dan Mandić je istakao da je otvaranje sportskog odeljenja „jeste nešto što je i rezultat iskazivanja interesovanja i potreba sportskih klubova na teritoriji opštine Bečej, ali i sportskih klubova iz okolnih mesta i gradova koje gravitiraju prema Bečeju. Ovo će sigurno dovesti do promocije sporta i sportskog turizma u širem kontekstu na teritoriji naše opštine. Za Bečej će se zbog ovoga više znati i u obrazovnom smislu i nastavićemo da obrazovni sistem jačamo i na sve druge načine i da doprinosimo unapređivanju i stvaranju većeg broja šansi za decu i omladinu kako bi oni imali veći izbor u svom mestu, da u svom mestu ostanu, planiraju budućnost, a na nama jeste da da im nudimo što više mogućnosti kako bi oni, na kraju krajeva, mogli da izaberu čime će se u životu baviti“.

Promoter sportskog odeljenja Gimnazije biće olimpijac, plivač Čaba Silađi, nekadašnji učenik ove škole.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija