„Potisje-Bečej“: Još jedan kamion na lizing, linija za selekciju otpada

  08 april 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Odnošenje otpada na teritoriji opštine Bečej uskoro će biti efikasnije i brže, jer se krajem aprila ili početkom maja očekuje isporuka teretnog vozila za prevoz kontejnera od 5 i 7 kubika, rečeno je novinarima u komunalnom preduzeću „Potisje“.

Javna nabavka za kamion na petogodišnji lizing okončana je krajem marta, cena je oko 97.000 evra, a rok isporuke je 45 dana.

„Vozni park će tim kamionom biti kompletno obnovljen i možemo sa sto odsto sigurnosti, snage i kvaliteta da radimo naš posao. Kada je ovo rukovodstvo 2015. godine preuzelo „Potisje“ imali smo tri kamiona koji su nosili smeće i jedan autopodizač koji je nosio velike kontejnere. Prosek starosti tih vozila je bio 19 godina. Prvi kamion smo kupili 2017. godine, a sada stiže peti“, rekao je direktor „Potisja“ Zoltan Feješ.

To je četvrti kamion koji je komunalno preduzeće nabavilo na lizing, a peti novi kamion od 2015. godine, jer je jedan obezbeđen preko projekta GIZ-a.

Svi novi kamioni su proizvodnja „Iveka“, što olakšava servisiranje, a isporučuje ih „Vest trak“ iz Beograda, kazao je Feješ.

Za novi kamion, kao i za prethodno kupljen, dobijena je zlatna garancija – ako se u garantnom roku od pet godina desi kvar na vozilu, ne plaćaju se troškovi servisa.

Osim kupovine novog kamiona, u komunalnom preduzeću najavljuju novosti i u oblasti primarne i sekundarne selekcije ambalažnog otpada i reciklabila.

Kada je u pitanju primarna selekcija, očekuje se donacija, isporuka 100 žutih kontejnera za sekundarne sirovine od nacionalnog operatera „Ekostar pak“. Ti kontejneri će biti raspodeljeni u gradu.

„Potisje“ je trebalo da dobije 1.000 komada kontejnera od „Ekostar paka“, do sada je isporučeno 200, a komunalno preduzeće je 60 nabavilo od drugih operatera.

„Zbog koronavirusa operater nije uspeo da isporuči dogovorene količine prošle godine, a neće uspeti ni ove“, rekao je direktor „Potisja“.

On je istakao da zbog pandemije koronavirusa „Potisje“ tri meseca nije moglo da preda PET ambalažu i karton, „a dok ima kovida i mi ćemo imati problema sa tim, jer je slabiji izvoz, a smanjena je i proizvodnja predmeta od recikliranog materijala. Našli smo novog operatera koji će da preuzima ambalažu od mleka, ulja i kućne hemije, a ono što operater ne preuzme, presuje se i ostaje na deponiji“.

Sekundarna selekcija otpada obavlja se na smetlištu „Botra“.

„Uspeli smo da nabavimo nekoliko pokretnih traka i uz radove naših majstora, napravićemo pokretnu liniju za selekciju otpada koja je improvizacija, jer prava velika linija je veoma skupa, ali ovo ćemo uspeti da uradimo kako bismo ubrzali proces, jer su građani sve ažurniji i bolji kada je u pitanju odvajanje ambalažnog otpada“, rekao je ekolog u „Potisju“ Velimir Cvejanov.

U odnosu na prošlu godinu količine su i do 20 odsto veće.

„To je sjajan rezultat. U tom pogledu smo u vrhu u našoj zemlji. Sve je veća količina PET boca od raznih napitaka, kartona, papira, limenki, ostale plastike, kućne hemije. Sve to ide u proces reciklaže“, objasnio je Cvejanov.

Zbog poremećaja na tržištu dosad se izbegavalo prikupljanje ambalaže od mleka i jogurta, ali sada građani u zelene džakove mogu da stave i tu ambalažu, kao i ambalažu od kućne hemije (ako se na ambalaži navodi PET 1 ili PET 5).

Iz „Potisja“ mole građane da operu boce u kojima je bilo mleko i jogurt pre nego što odlože.

Komunalno preduzeće prikuplja i ambalažno staklo.

Građani staklenu ambalažu, ukoliko nije reč o velikoj količini, mogu da stave u zelene džakove u kojima prikupljaju reciklabilni otpad, a ako je u pitanju veća količina, staklo se može odneti u sedište „Potisja“ u ulici Miloša Crnjanskog 46, na pijacu ili na smetlište „Botra“, gde se odlaganje ne naplaćuje.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija