Odštampajte ovu stranicu

Uskoro novi pravilnik o finansiranju sporta u Bečeju: Oštrija kontrola trošenja novca

  19 april 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Finansiranje sportskih klubova ubuduće bi trebalo da bude uređenije i trošenje novca dodeljen klubovima i organizacijama na konkursu lokalne samouprave će biti oštrije kontrolisano.

U tom cilju do kraja godine biće usvojen novi pravilnik o dodeli novca sportskim organizacijama na teritoriji opštine Bečej, rečeno je na edukaciji predstavnika sportskih klubova i organizacija o konkurisanju, trošenju i pravdanju finansijskih sredstava na javnom konkursu koji raspisuje lokalna samouprava koju je organizovala opština Bečej u saradnji sa Bečejskim udruženjem mladih.

Član Opštinskog veća za sport, omladinu i turizam Dane Mandić rekao je predstavnicima sportskih klubova da će lokalna samouprava da usvoji novi pravilnik o dodeli finansijskih sredstava sportskim subjektima.

„Imajući u vidu da smo gledali dokumentaciju koja se odnosi na njihovo apliciranje i trošenje sredstava, ne samo ove godine, nego nekoliko godina unazad, zaključili smo da postoje određeni izazovi i problematika koja se vezuje za ovu oblast. Našim klubovima želimo da pružimo ruku saradnje, želimo da ih informišemo i edukujemo, jer ćemo do kraja godine izmeniti pravilnik koji će biti nešto oštriji nego ovaj i biće primenjen u njegovom punom kapacitetu. Ne želimo da budemo nekorektni, ne želimo da imamo neprijatne situacije i upravo iz tog razloga želimo prvo da se sa klubovima razumemo, da ih uputimo u sve to što mora da bude kontinuitet u pravednosti trošenja sredstava“, rekao je Mandić.

Interna revizorka u lokalnoj samoupravi Dunja Šari je govorila o problemima prilikom konkurisanja i izveštavanja o potrošnji javnih sredstava.

Ona je istakla da je najčešći problem u vezi sa trošenjem i pravdanjem novca koji je sportskim klubovima i organizacijama dodeljen na konkursu lokalne samouprave to što klubovi sa namenskog računa prebacuju novac na komercijalne račune i s tog računa troše novac, što ne bi smelo da se događa i na taj način „oni ne mogu da opravdaju sredstva, ne možemo da ispratimo namensko trošenje i tu dolaze u situaciju da bi trebalo da vrate sredstva, da se raskinu ugovori i imaju još jedan problem, a to je da ne mogu da konkurišu naredne dve godine, u stvari, ne bi mogli da dobiju sredstva naredne dve godine. Imamo situaciju i da se namenska sredstva troše na takse, poreze, izvršitelje, a to ne bi trebalo da bude slučaj“.

O apliciranju i inspekcijskoj kontroli sportskih klubova govorili su republički sportski inspektor Miodrag Andrić i samostalna savetnica u oblasti obrazovanja i sporta Sonja Stamenović.

Stamenović je istakla da je od izuzetnog značaja edukacija predstavnika sportskih organizacija o tome kako da pišu projekte, povezuju ciljeve i rezultate projekata, kako da urade evaluaciju programa…

„Važno je kako da upravljaju projektnim aktivnostima, ako su već dobili ta sredstva da ih se pridržavaju. Za izmenu finansijskog plana u toku godine, potrebno je da se obrate komisiji ili nekome iz opštine, kako je pravilnikom regulisano, da im odobri da menjanju finansijski plan. Ako ste dobili sredstva, dobili ste sredstva da ispunite određene interese i potrebe građana, da vidimo šta je to što građani dobijaju. Dobili ste sredstva tačno precizirano po finansijskom planu i ne bi trebalo od toga da odstupate, a trebalo bi ta sredstva da se pravdaju“.

Podsetimo da su rezultati opštinskog konkursa za odobravanje godišnjih programa u oblasti sporta za 2021. godinu objavljeni 10. februara, kada je predsednik opštine Dragan Tošić, na predlog Komisije za sport, doneo rešenje o dodeli 16,5 miliona dinara za ukupno 48 sportskih klubova i organizacija.

Najviše novca odobreno je OFK 1918 Bečej, 3,3 miliona dinara, za program finansijski plan za 2021. godinu. Sledi Savez sportova opštine Bečej sa 3,17 miliona dinara s programom „Razvoj, unapređenje i funkcionisanje sporta u opštini Bečej, popularizacija svih sportova u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama“.Trećeplasirani je Fudbalski savez opština Bečej – Srbobran sa 2,4 miliona dinara za program „Unapređenja rada fudbalskih klubova opštine Bečej kroz organizovanje i pomoć u takmičenjima i radu mlađih kategorija za 2021. godinu“.

B.M.