Počela izgradnja u Zmaj Jovinoj 85: Hotel do kraja 2023. za 2,5 miliona evra

  22 april 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Početkom aprila započeta je izgradnja temelja hotela „Experience“ u Zmaj Jovinoj ulici 85 čiji je kamen temeljac u prisustvu domaćih i zvaničnika Mađarske i investitora položen 4. marta.

Oko 120 miliona dinara obezbedila je Fondacija Prosperitati – koji je finansiran novcem poreskih obveznika Republike Mađarske – na čijem konkursu za razvoj turizma je društvo sa ograničenom odgovornošću „Obrock food“ iz Bečeja dobilo navedeni iznos, to jest, kako se navodilo u konkursnim rezultatima, 40 odsto vrednosti ulaganja.

Međutim, uprkos tome što je na tabli prilikom polaganja kamena temeljca na mestu budućeg hotela pisalo da je investitor bečejskoj javnosti nepoznata firma zanimljivog imena „Obrock food“, ostatak novca za izgradnju hotela ne obezbeđuje ona, već zatvoreno akcionarsko društvo „Arthur Bergmann“ (Arthur Bergmann Hungary Zrt.) iz Mađarske, kako su ranije objavili pojedini mediji.

To je potvrdio i rukovodilac akcionarskog društva „Arthur Bergmann“ Mikloš Gal prilikom polaganja kamena temeljca hotela u društvu vlasnika firme „Obrock food“ Dežea Fehera iz Bečeja, a u tom protokolarnom činu su im pomagali i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, generalni konzul Mađarske u Subotici Ester Čalokezi i predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Gal je tada rekao novinarima da je „Obrock food“ iz Bečeja koji je na konkursu Fondacije Prosperitati dobio milion evra, lokalni posrednik grupacije na čijem je on čelu („Arthur Bergmann“) „koji je imao ambicije za pokretanje društva i rad društva na osnovu naših želja, a mi smo obezbedili za njega sopstveno učešće i kapital za izgradnju hotela“.

Gal je rekao da je projekat izgradnje hotela vredan oko 2,5 miliona evra.

Promena nosioca prava na parceli – od „De bemy grand commerce“ do „Obrock food“

Hotel u Zmaj Jovinoj nije „oduvek“ želeo da gradi „Obrock food“.

Sadašnji investitor i nosilac prava na predmetnoj parceli „Obrock food“ d.o.o. iz Bečeja, naime, zamenio je prethodnog nosioca prava na parceli „De bemy grand commerce“ d.o.o. iz Bečeja, vidi se iz javno dostupnih dokumenata i podataka zvaničnih organa.

Naime, u građevinskoj dozvoli za izgradnju hotela u Zmaj Jovinoj 85 Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor opštine Bečej 17. septembra 2019. godine navodilo se da je nosilac prava na tada već jedinstvenoj parceli 3151/3 k.o. Bečej (spojene su parcele 3151/1, 3152/1, 3152/3 k.o. Bečej u jedinstvenu 3151/3 k.o. Bečej rešenjem Katastra nepokretnosti u maju 2019. godine) „De bemy grand commerce“ d.o.o. iz Bečeja i da je površina parcele 3151/3 k.o. Bečej 1.518 m2, kao gradsko građevinsko zemljište.

U građevinskoj dozvoli piše da se građevinska dozvola izdaje za gradnju pansiona-hotela koji će da ima suteren, prizemlje i jedan sprat, da je reč o nestambenom objektu za smeštaj lica, BRGP nadzemno 1.671,75 m2, ukupna bruto izgrađena površina 2.304,70 m2, ukupna neto površina 1.981,35 m2, da je zauzetost 59,96%, a procenat zelenih površina 46,59%.

Predračunska vrednost radova, piše u građevinskoj dozvoli od 17. septembra 2019. godine, je 114.220.932 dinara.

Potom je Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor Opštinske uprave Bečej 28. avgusta 2020. godine donelo rešenje o izmeni rešenja o građevinskoj dozvoli od 17. septembra 2019. godine zbog promene investitora.

U rešenju se navodi da je podnosilac zahteva dostavio dokaz da je nosilac prava na parceli 3151/3 k.o. Bečej, površine 1.518 m2, upisane u list nepokretnosti 15367 k.o. Bečej.

I zaista, u javnom dostupnim podacima katastra navodi se (tako je bilo 13. aprila 2021. godine) da je nosilac prava na navedenoj parceli „Obrock food“ d.o.o. Bečej.

Prijava radova za gradnju hotela

Najzad, Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor je 26. marta 2021. godine na zahtev – u javno dostupnoj dokumentaciji precrtan je naziv onog ko je predao zahtev, ali se na drugom mestu navodi da je investitor „Obrock food“ – doneo potvrdu prijave radova za gradnju pansiona-hotela u Zmaj Jovinoj ulici 85 u Bečeju, na katastarskoj parceli 3151/3 u katastarskoj opštini Bečej, čija ukupna bruto površina treba da bude 2.304,70 m2, a ukupna neto površina 1.671,75 m2.

Datum početka radova je 30.3.2021. godine, a datum završetka radova je 28.12.2023, navodi se u potvrdi prijave radova.

Adrese za prijem pošte

Firme „Obrock food“ i „De bemy grand commerce“ na prvi pogled nemaju naročitih dodirnih tačaka, osim određenih adresa.

Naime, početkom februara 2021. godine registrovana je promena podataka kod „De bemy grand commerce“, kada je promenjeno sedište firme sa adrese Zmaj Jovina 85 (tu se gradi hotel) na Glavnu 3, a izbrisana je i adresa za prijem pošte koja je do tada bila u Zmaj Jovinoj 88, prekoputa placa gde se gradi hotel.

Sedište firme „Obrock food“ je u Glavnoj ulici broj 16 u Bečeju, a adresa za prijem pošte do početka februara 2021. godine je bila u ulici Zmaj Jovina 88 i tada je izbrisana.

Inače, za firmu „De bemy grand commerce“ bečejska javnost je prvi i zasad poslednji put čula u junu 2019. godine kada se nadmetala za kupovinu nepokretnosti javne svojine opštine Bečej, zajedno sa firmama „Taberna plus“ d.o.o. Bečej i „Relicus trade“ d.o.o. Bečej. Obe, tada ponuđene, nepokretnosti kupila je „Taberna plus“.

Sve te firme su imale različite adrese sedišta u Bečeju, ali je bilo zanimljivo da su tadašnje adrese za prijem pošte sve tri firme bile – u Zmaj Jovinoj 88.

K.D.F.
(Nastavak teksta pročitajte u Bečejskom mozaiku koji je na kioscima od 16. aprila)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija