Odštampajte ovu stranicu

Uništeno 30 odsto rasvete u Goranskom parku: Biće postavljen video nadzor

  11 maj 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sinoć je uništeno nešto više od 30 odsto svetiljki u Goranskom parku – od ukupno 29 svetiljki vandali su uništili 11, rekao je danas novinarima direktor Javnog preduzeća Komunalac Željko Plavšić.

Javna rasveta u Goranskom parku postavljena je 2016. godine. Vrednost opštinskog ulaganja bila je oko 5 miliona dinara. Od tada je u sanaciju šteta na rasveti potrošeno 1,5 miliona dinara, a ukupna šteta sa sadašnjom iznosi oko 2 miliona dinara.

„Od postavljanja javne rasvete do danas se u proseku svake godine ponavljaju veći vandalski napadi. Sinoć je bio četvrti put. Do sada smo na popravke i na rekonstrukcije nakon vandalskih napada potrošili kroz budžet oko 1,5 miliona dinara. Procena je da je sadašnja šteta na 11 svetiljki oko 450.000 dinara. Prijavili smo slučaj policiji, koja je izvršila uviđaj, kao i našem osnivaču, lokalnoj samoupravi“, rekao je direktor Javnog preduzeća Komunalac koje gazduje Goranskim parkom i javnom rasvetom Željko Plavšić.

Direktor Komunalca je rekao da javna rasveta neće biti popravljena pre postavljanja video nadzora i dodao da ukupna šteta na javnoj rasveti iznosi oko 40 odsto vrednosti cele investicije.

Upitan zašto nije nakon prvog većeg oštećenja rasvete postavljen video nadzor, jer bi onda najmanje oko 1,5 miliona dinara bilo, uslovno rečeno, ušteđeno iz budžeta lokalne samouprave, Plavšić je odgovorio da su se nadležni rukovodili razmišljanjem „da smo razumni, da se vandalizam ne dešava često, tako da nismo mogli ni da pretpostavimo da će to da bude na godišnjem nivou ponavljano“.

Direktor Komunalca nije mogao da proceni kolika će biti cena ulaganja u video nadzor, niti kada će kamere biti postavljene u Goranskom parku, a potom i popravljene uništene svetiljke. Rekao je da stručnjaci treba da vide teren i da procene potrebe, ali je dodao da će se to desiti u skorijoj budućnosti, za mesec-dva dana, „jer ne možemo biti u mraku“.

Plavšić je rekao da je policiji prijavljeno svako oštećenje rasvete, ali da nema podataka o tome da li je policija identifikovala počinioce.

Podsetimo da su nadležni i nakon prethodnih oštećenja rasvete u Goranskom parku izjavili da je jedino rešenje u cilju čuvanja javne imovine postavljanje video nadzora i/ili angažovanje fizičkog obezbeđenja.

K.D.F. (Opširnije u Bečejskom mozaiku 14. maja)