„Botra“ se zatvara 2022: Za transport smeća i izgradnju transfer stanice oko milion evra

  13 maj 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Komunalno preduzeće „Potisje“ je nabavkom novog teretnog vozila za prevoz velikih kontejnera okončalo petogodišnji ciklus tehničkog opremanja preduzeća i sada ima ukupno pet novih specijalnih kamiona za odvoženje smeća.

Novi kamion je juče isporučen komunalnom preduzeću. Javna nabavka kamiona na petogodišnji lizing okončana je krajem marta, a cena je oko 97.000 evra.

„Time smo ciklus nabavke završili i sa novim vozilom za sakupljanje smeća spadamo među prva tri preduzeća u Srbiji po opremljenosti“, rekao je direktor „Potisja“ Zoltan Feješ.

Tehničkim opremanjem preduzeća, izgradnjom hale i nabavkom opreme za razvrstavanje sekundarnih sirovina na deponiji okončan je petogodišnji ciklus ulaganja u „Potisje“ u vrednosti oko 830.000 evra iz sopstvenih sredstava.

Komunalnom preduzeću predstoji veliki posao, naime, od 2022. godine „bečejsko“ smeće bi trebalo da se transportuje na regionalnu deponiju, jer će deponija „Botra“ u Bečeju 2022. godine biti zatvorena.

Zasad se ne znaju pojedinosti o ceni odlaganja smeća na regionalnu deponiju, a samim tim je nepoznanica i to ko će da snosi svakako povećane troškove zbog transporta velike količine otpada na lokaciju regionalne deponije.

„Sada počinjemo novi ciklus ulaganja: pripreme za izgradnju transfer stanice ili pretovarne stanice na deponiji, kako bi se od iduće godine moglo smeće odnositi na regionalnu deponiju u Kikindu ili eventualno na neku drugu deponiju, ako vlada tako odluči, ali mi sledeće godine moramo da krenemo da nosimo. Imamo odluku vlade iz 2018. godine da pripadamo regionalnoj deponiji Kikinda i da tamo treba da nosimo naše smeće. Treba tu dosta toga da se investira, da se napravi transfer ili pretovarna stanica i uz to treba kupiti opremu“, saopštio je direktor „Potisja“ Zoltan Feješ.

Neophodna je kupovina jednog velikog utovarivača, potreban je i veliki kamion koji nosi dva kontejnera od 20 tona. Uz izgradnju transfer ili pretovarne stanice, ukupno ulaganje bi trebalo da bude više od milion evra, objasnio je Feješ.

K.D.F.(Opširnije u Bečejskom mozaiku koji je od 14. maja na kioscima)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija