Tragom vesti: Sudska zaštita za poresku inspektorku iz Bečeja

  20 maj 2021
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

„Poreska inspektorka iz Bečeja Jelica Arbutina, koja je prijavila nepotizam, zloupotrebu službenog položaja i nezakonito trošenje budžetskih sredstava u opštini, dobila je privremenu zaštitu Višeg suda u Zrenjaninu“, objavio je sajt Pištaljka 19. maja (pistaljka.rs), navodeći da je sud početkom maja usvojio predlog Jelice Arbutine da joj se dozvoli povratak na radno mesto do okončanja radnog spora, budući da je zbog izvršenog uzbunjivanja premeštena da radi na drugo radno mesto.

Ona je, kako se navodi, sa mesta poreske inspektorke u Odeljenju za lokalnu poresku administraciju u Bečeju premeštena u obližnje Bačko Gradište, gde je trebalo da radi kao matičarka, za šta nije bila obučena niti je imala ikakvo prethodno iskustvo. Pored toga, plata na tom mestu je niža, a i potreban je poseban ispit, koji uzbunjivač Arbutina nije ni polagala.

O ovim okolnostima načelnik Opštinske uprave opštine Bečej Zoran Kovač je za Bečejski mozaik rekao:

- Radi se o tome da je Jelica Arbutina raspoređena na mesto zamenika matičara u Bačkom Gradištu prilikom donošenja nove sistematizacije kada su svi radnici bili neraspoređeni, pa i ona. Ona je protiv tog rešenja uložila zahtev za donošenje privremene mere koje je potkrepila sa nekoliko presuda prekršajnih sudova. Pitanje je da li se ona pojavila kao uzbunjivač kod svih, zato što je bilo nešto utvrđeno i u postupku redovne kontrole Državne revizorske institucije. Rešenjem Višeg suda u Zrenjaninu stavljeno je van snage rešenje o raspoređivanju na mesto zamenika matičara u Bačkom Gradištu, privremeno, a trajno rešenje se traži pred Upravnim sudom. Naime, protiv rešenja žalbene komisije koja je potvrdila prvostepenu odluku o raspoređivanju, imenovana treba da pokrene upravni spor, odnosno već je trebalo da pokrene upravni spor, i u upravnom sporu će biti rešeno da li je ona bila zakonito raspoređena ili nezakonito raspoređena.

U tekstu na sajtu Pištaljka tvrdi se da je Jelica Arbutina između ostalog prijavila da se zaposlenima isplaćuju veliki iznosi na ime neizvršenog prekovremenog rada, da se nezakonito vrši isplata za raznošenje uplatnica za porez na imovinu i da se službenici zaposleni u upravi godinama ne ocenjuju i da ste vi, načelnik Opštinske uprave, u Prekršajnom sudu u Bečeju zbog ovih prekršaja osuđeni na novčanu kaznu, te da je ove informacije potvrdila i Državna revizorska institucija. Kako to komentarišete?

- Nije baš tako. Osuđen jesam za neocenjivanje radnika u 2018. godini. Nakon toga se redovno, svake godine, vrši ocenjivanje. Po pitanju prekovremenog rada Državna revizorska institucija nije našla nikakvu primedbu. Po pitanju nošenja uplatnica: tu smo dokumentovali sudu da je uzbunjivačica u martu mesecu 2019. ili 2020. raznosila uplatnice, najviše je čak i raznela, podigla novac, onda je isto to radila i u novembru mesecu kada je isto dobila nekih 7.000 dinara u novembru mesecu 2020. čini mi se, ako nije 2019, i tek nakon toga je došlo uzbunjivanje. Tako da ne vidim zašto nije prvi put izvršila uzbunjivanje i zašto je raznosila uplatnice ako je znala da je to nezakonito.

Pored toga navodi se i da je podneta krivična prijava protiv vas zbog zloupotrebe službenog položaja, jer, tvrdi se da je načelnik, to jest vi, jednom od zaposlenih dao zvanje i platu koji mu po zakonu ne pripadaju. Krivična prijava je prosleđena Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu. Zbog čega je podneta krivična prijava i šta je sa tim predmetom?

- Niko me još nije kontaktirao u vezi toga. Sad prvi put čujem, ne znam za to. Niko me nije zvao u vezi toga i u vezi toga se ne bih izjašnjavao.

Šta mislite kako će uticati ovi slučajevi na ugled i poverenje građana u rad Opštinske uprave?

- Sačekaćemo da se završi sve, pa ćemo onda videti. U principu, postoje razni načini da se to reši.

Recimo koji?

- Recimo, ako je načelnik problematičan, naći će se drugi načelnik po konkursu.

U želji da dobijemo komentar na navedeno i sagledamo problem i sa druge strane, pokušali smo da kontaktiramo poresku inspektorku Jelicu Arbutinu, međutim, njen službeni mobilni telefon iako je to bilo u toku radnog vremena, nije bio dostupan, niti je do objavljivanja ovog teksta odgovorila na poruku koja joj je poslata na telefon.

Na broj fiksnog telefona u Lokalnoj poreskoj administraciji takođe se niko nije javljao iako je u toku bilo radno vreme.

Redakcija Bečejskog mozaika 20. maja uputila je pitanja Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu u vezi sa navedenom krivičnom prijavom, kao i Prekšajnom sudu u Bečeju u vezi sa prekršajnim osudama načelnika Opštinske uprave opštine Bečej, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta nije dobila odgovore.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija