Odštampajte ovu stranicu

Subvencije za energetsku efikasnost: Na konkurs ministarstva prijavio se i Bečej

  31 maj 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je 26. maja da će konkurs za građane koji žele da uz subvenciju države zamene stolariju na stanovima i kućama biti raspisan sredinom juna, dok će konkurs za kompanije koje će izvoditi te radove biti raspisan za 10 do 15 dana.

Mihajlović je za RTS rekla da se ukupno 88 lokalnih samouprava javilo na konkurs Ministarstva rudarstva i energetike za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave, a da su 74 dostavile kompletnu dokumentaciju.

Najavila je da će jedinice lokalne samouprave u narednih nekoliko dana raspisati dva javna poziva.

„Jedan javni poziv je za firme, kompanije koje će da se bave zamenom stolarije. Mi pričamo ne samo o zameni stolarije, vrata, prozora, mi pričamo o izolaciji celih zgrada, porodičnih kuća, zamenu krovova, zamenu individualnih ložišta. Sve je to nešto što može i što ulazi u ovaj projekat“, rekla je Mihajlović.

Po rečima ministarke Mihajlović opštine i gradovi će raspisati javni poziv ka svojim građanima ili ka stambenim zajednicama da se jave i učestvuju u procesu u kojem država i grad daju 50 procenata, a polovinu novca daju građani.

Naglasila je da ove godine nema novca za sve, ali da veruje da će sledeće godine biti na raspolaganju 100 miliona evra.

Opština Bečej se prijavila na konkurs ministarstva (rok je bio 21. maj) uprkos tome što u opštinskom budžetu za 2021. godinu nije obezbedila novac za energetsku efikasnost, a to je bio jedan od uslova konkursa. Međutim, moglo je da se dostavi i akt nadležnog organa jedinice lokalne samouprave u kome se navodi da su sredstva u određenom iznosu opredeljena iz tekuće budžetske rezerve za namenu sufinansiranja mera energetske efikasnosti stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova i da se shodno tome otvara nova aproprijacija u budžetu u određenom programu i samim tim postaje sastavni deo odluke o budžetu.

Načelnik Odeljenja za privredu i razvoj u lokalnoj samoupravi Viđenko Vujinović u telefonskom razgovoru sa novinarom Bečejskog mozaika rekao da je opština Bečej konkurisala na javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike i dostavila je dokument da će potrebna sredstva za energetsku efikasnost obezbediti u opštinskom budžetu.

Opština Bečej je, po podacima redakcije Bečejskog mozaika, aplicirala za 3 miliona dinara od ministarstva, 3 miliona dinara bi sama obezbedila u budžetu i 6 miliona dinara bi bilo ukupan udeo građana.

 

K.D.F.