Zamenica predsednika opštine Svetlana Vuletić: Pozivam građane da se vakcinišu

  08 jun 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Juče je predsednik opštine Bečej Dragan Tošić na osnovu zaključka Štaba za vanredne situacije opštine Bečej doneo odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji opštine koja je uvedena 15. novembra prošle godine zbog sprečavanja širenja pandemije koronavirusa, a danas je zamenica predsednika opštine i članica Štaba za vanredne situacije opštine Svetlana Vuletić je novinarima saopštila da su od 7. juna prestala sva ograničenja koja su bila na snazi u toku vanredne situacije u opštini, a da su i dalje na snazi opšte mere koje važe u celoj Srbiji (nošenje maske, odstojanje itd.).

„Što se tiče Bečeja, mi imamo sada 15 aktivnih slučajeva, s tim što možda i nije taj broj, zato što se u aktivne slučajeve računaju i oni koji su bili hospitalizovani i nakon dolaska iz bolnice po ozdravljenju oni se još dve nedelje vode kao aktivni slučajevi“, rekla je Vuletić.

Članica Štaba za vanredne situacije opštine Bečej rekla je da je do 8. juna dato 10.440 prvih doza i 9.150 drugih doza vakcina protiv koronavirusa.

„Trebalo bi da pojačamo vakcinaciju, jer prve doze je primilo oko 35 odsto građana, a cilj je da se 50 odsto građana vakciniše. Do sada je kompletno vakcinisano 31 odsto građana. Očekuje se da krajem juna imamo 35 odsto revakcinisanih. Trebalo bi još 15 odsto građana da se vakciniše. Pozivam sve koji to još nisu učinili da se vakcinišu, pogotovo mlađa populacija, gde je manji odziv“.

Ove i naredne nedelje imunizacija građana biće organizovana u MZ Poljanica i u Mileševu.

U vezi sa radom kovid ambulante koja funkcioniše u prostorijama nekadašnje „Jodne banje“, Vuletić je rekla da će ambulanta da funkcioniše dok ima inficiranih, dnevno ih je jedan, a ima dana kada nema novih slučajeva zaraze. Dnevno se u kovid ambulanti testira do dvadesetak građana.

Vuletić je pozvala građane da se i dalje pridržavaju protivepidemioloških mera, da nose maske u zatvorenom prostoru, da drže propisano odstojanje i da se u što većem broju vakcinišu.

„Još oko 3.000-4.000 ljudi bi trebalo da vakcinišemo da bismo na jesen mogli da živimo ovako kao što to sad činimo“.

Vuletić nije mogla da odgovori na pitanje novinara o broju preminulih od kovida-19 na teritoriji opštine Bečej, rekavši da ne raspolaže tim podacima.

Novinari od početka pandemije koronavirusa, od marta 2020. godine do danas, mada su tražili, iz Doma zdravlja nijednom nisu dobili podatke o broju preminulih od ove zarazne bolesti, već su upućeni na Institut za javno zdravlje, a iz te ustanove u proteklih godinu i po dana nijednom nije dobijen odgovor na pitanja novinara.

Bečejski mozaik je dosad periodično objavljivao podatke kojima raspolaže pogrebna služba Komunalca, tako je na osnovu podataka iz Javnog preduzeća Komunalac ranije objavljeno da je to preduzeće 2020. godine obavilo 454 sahrane – od tog broja u 26 slučajeva je korišćen limeni uložak, u 2021. godini od 1. januara do 15. maja, pogrebna služba preduzeća obavila je 238 sahrana – od tog broja, kako je rečeno u Komunalcu, u 46 slučajeva je korišćen limeni uložak (tako se sahranjuju oni koji su preminuli od zaraznih bolesti), od tog broja Komunalac je trebovao ukupno 37 limenih uložaka.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija