Odštampajte ovu stranicu

Júliustól augusztus végéig öt nyári tábor Óbecsén: Táborozásra fel!

  10 jun 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Az óbecsei civil szervezetek tartalmas és hasznos programokat terveznek a szünidőre.

Öt tábor várja az érdeklődőket június végétől augusztus végéig.

Közös kincseink

Június 28-a és július 2-a között a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben másodszor szerveznek néptánctábort Közös kincseink címmel.

A tábor célja a néptánc és a népdal megszerettetése, a népdalok megismertetése, a népszokásainkkal való ismerkedés, valamint a közös kincseink megőrzése.

„A táborba alsós és felsős korosztályú gyermekek jelentkezését várjuk, akiket két csoportba osztva oktatunk néptáncra, de népdalokat is tanulnak. Az egyik táncanyag a dél-alföldi régió, bácskai táncok lesznek, a másik pedig erdélyi, felcsíki és mérai táncok lesznek. Az oktatók között lesz Németh Antal és párja, békéscsabai néptánc-oktatók, Fenyvesi Zénó és párja, akik a békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói, Szabó Róbert, a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány táncoktatója. Naponta hatórás foglalkozást tervezünk a táborban, délelőtt és délután is lesz három-három óra néptáncoktatás, valamint napi egy óra népdaloktatás, hangszálbemelegítő és légzőgyakorlatokkal, ismerkedős és drámajátékokkal tarkítva”, mondta Cseszák Korcsik Anikó, a tábor szakmai vezetője.

Esténként hagyományápoló programok várják a táborozókat, táncház, népszokások és népmese-bemutató, de koncertet és hangszerbemutatót is terveznek. A tábor, amelynek a budapesti Nemzeti Kulturális Alap a támogatója, a tervek szerint gálaműsorral ér véget.

Kölyök kaláka

A Forrás-Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ igyekszik a népművészet terén többféle rendezvényt szervezni. Az egyik ilyen a Kölyök kaláka – Népművészeti kézműves gyermektábor, amelyet június 28-a és július 2-a között szervez meg Óbecsén a Petőfi kultúrkörben.

„A táborban mintegy hatvan alsós és felsős korosztályú néptáncos gyermek vesz részt, akikkel régi mesterségeket és kézműves foglalkozásokat ismertetünk meg az öt nap alatt. Két korcsoportba osztva oktatunk, minden nap két foglalkozást mutatunk be, ezeket a gyerekek kipróbálhatják, munkáikat haza is vihetik, ezen felül egy népdalfoglalkozást is terveztünk”, mondta Cseszák Balázs, a Forrás MNKOK vezetője.

Az oktatók Törökbecséről, Adáról, Hajdújárásról, Szabadkáról és Óbecséről érkeznek.

„Torjai Zitával gyöngyfűzést, Békésapáti T. Zsófiával nemezelést, Tokai Mónikával agyagozást, Posztós Zsolttal kosárfonást, Dózsa Györggyel fafaragást próbálhatnak ki a gyerekek, de lesz ruhafestés és népdaloktatás is Kovács Franciska vezetésével. Ezen felül hagyományápoló programok is várják a táborozókat, táncház, népszokások, illetve népmese bemutató is lesz Nagy Abonyi Szabolcs vezetésével, valamint koncertet és hangszerbemutatót is láthatnak a gyerekek. A tábor célja a régi mesterségek tudományának bemutatása és átadása, valamint megszerettetése az ifjú nemzedékkel”, mondta Cseszák.

A tábor, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg, kiállítással ér majd véget.

Film-Katt

A Perem Magyar Színházi Egyesület szervezésében július 5-e és 9-e között Film-Katt címmel filmes tábort tartanak a Petőfi kultúrkörben.

„A Film-Katt címet viselő filmes tábort azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik szeretnének bepillantani a kisfilmek forgatásába, legyen az forgatókönyvírás, kamerakezelés, képvágás, avagy színjátszás. Az önmenedzsment hiánya vetette fel az ötletet, hiszen oly sokszor kell a fiataloknak, iskolázóknak kisfilmet csinálni saját portfólióhoz, illetve prezentációhoz. De azt elkezdeni, papírra, illetve képkockára vetni, hogyan nekiindulni, hogy az érdekes, színes és lényegre törő legyen, sokan nem tudják. Ebben segít majd ez a mi filmes workshoppunk”, mondta Rókus Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja, a tábor megálmodója.

A jelentkezők a 060/139-81-00 telefonszámon érdeklődhetnek és jelentkezhetnek a táborba, amely a budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg.

Szóval, rímmel, színházzal

2019 augusztusában először, 2020-ban pedig másodszor szervezték meg a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a Szóval, rímmel, színházzal elnevezésű tábort, amely nagy visszhangra talált községünkben.

„Mindkét évben húsz gyermek és fiatal töltött el öt napot a táborban, Rókus Zoltán és Magyar Zsófia színművészek, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagjai, foglalkoztak a táborozókkal. Idén július 26-a és 30-a között harmadszor szervezzük meg a Szóval, rímmel, színházzal című drámatábort Óbecsén”, mondta Ricz Kasziba Beáta, a kultúrkör munkatársa.

A program célja a fiatalok előadói nevelése, hogy minden más művészeti ág mellett megtanulhassák az önkifejezés olyan módját, ami a magyar szón alapul.

„A pódiumművészet hozzásegíti a botorkáló ifjúságot egy olyan beszédkészséghez, ami minden megnyilvánulássukkor tükrözheti tettrekészségüket, egyéniségüket. Megtanulhatják azt is, hogy hogyan is kell átadni, elmondani egy irodalmi művet úgy, hogy saját gondolataik is benne legyenek.

Szakmai gyakorlatok segítik majd hozzá a tábor résztvevőit a versmondó, illetve színészi feladatok megoldásához. A szárnybontogatás különböző csapatépítő és szituációs játékokon keresztül fog megvalósulni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerekek, de sokszor a felnőttek is, a gátakat és szégyenlősségüket félre tudják tenni egymás és mások előtt”, mondta a kultúrkör munkatársa.

A táborba, amely Nemzeti Kulturális Alap és az óbecsei önkormányzat támogatásával valósul meg, a Petőfi kultúrkör irodájában lehet jelentkezni munkanapokon 8 és 13 óra között, illetve a 69-10-556-os telefonszámon.

Fokos népzenei tábor

A Fokos Civil Szervezet és a Fokos zenekar tagjai első ízben szerveznek népzenei tábort Óbecsén, ahol a zenekar tagjai fogják a hangszeroktatást végezni.

A tábor célja a népzene és az népdal megszerettetése, valamint a népszokásokkal való ismerkedés.

„A tábor időpontját az iskolakezdéshez legközelebb határoztuk meg, augusztus 26-a és 29-e között, amikor már a többi népzenei és néptánctábor befejeződött. A táborba húsz-huszonöt főt várunk, gyermeket és fiatalt, akik érdeklődnek a népzene iránt. Olyan zenészeket várunk, akik már tudnak valamilyen hangszeren játszani, nem az alapoktól indulnak. A táborban lehet hegedülni, brácsázni és nagybőgőzni, s lesz népdaloktatás is”, mondta Jovánovity Péter.

A tábor helyszíne az óbecsei Pannonia center lesz.

A jelentkezők Péternél, a 063/64-0556-os telefonszámon érdeklődhetnek.

Ricz Róbert (Foto:pixabay.com)