Energetska efikasnost: Da li će Bečejcima država da sufinansira zamenu stolarije?

  14 jun 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je krajem maja da će konkurs za građane koji žele da uz subvenciju države zamene stolariju na stanovima i kućama biti raspisan sredinom juna.

Pre toga je potrebno da se objave rezultati javnog poziva ministarstva za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave.

Na konkurs se prijavilo 88 lokalnih samouprava, a 74 su dostavile kompletnu dokumentaciju, izjavila je ministarska Mihajlović krajem maja.

Ona je 8. juna rekla da za 10 do 15 dana očekuje potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama o zameni stolarije, odnosno povećanju energetske efikasnosti. Ministarka Mihajlović je ranije rekla da ove godine nema novca za sve, ali da veruje da će sledeće godine biti na raspolaganju 100 miliona evra.

Do 14. juna rezultati javnog poziva nisu objavljeni, a u Ministarstvu rudarstva i energetike prošle nedelje su novinaru Mozaika rekli da će rezultati biti objavljeni „vrlo brzo“, verovatno do kraja nedelje.
Lokalne samouprave koje „ne prođu“ na konkursu, neće imati mogućnost da raspišu javne pozive za građane da učestvuju u procesu u kojem država i grad daju 50 procenata, a polovinu novca daju građani, kao i za firme koje će izvoditi radove u cilju povećanja energetske efikasnosti.

Opština Bečej se prijavila na konkurs ministarstva uprkos tome što u opštinskom budžetu za 2021. godinu nije obezbedila novac za energetsku efikasnost, a to je bio jedan od uslova konkursa.

Međutim, moglo je da se dostavi i akt nadležnog organa jedinice lokalne samouprave u kome se navodi da su sredstva u određenom iznosu opredeljena iz tekuće budžetske rezerve za namenu sufinansiranja mera energetske efikasnosti i da se shodno tome otvara nova aproprijacija u budžetu u određenom programu.

Načelnik Odeljenja za privredu i razvoj u lokalnoj samoupravi Viđenko Vujinović u telefonskom razgovoru sa novinarom Bečejskog mozaika rekao da je opština Bečej dostavila ministarstvu dokument da će potrebna sredstva za energetsku efikasnost obezbediti u opštinskom budžetu.

Opština Bečej je aplicirala za 3 miliona dinara od ministarstva, 3 miliona dinara bi sama obezbedila u budžetu i 6 miliona dinara bi bilo ukupan udeo građana.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija