Animalni otpad u Bečeju: Leševi životinja u jami iza azila

  10 decembar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Životna sredina i zdravlje ljudi ugroženi su zbog nezakonitog odlaganja životinjskih ostataka – takva je bila situacija 9. decembra u Bečeju, na Iđoškom putu, iza objekta prihvatilišta za pse Javnog preduzeća Komunalac Bečej, gde se na svojevrsnoj divljoj deponiji uginulih životinja, u jami, nalazilo nekolikolo životinjskih leševa i ostataka životinja, te brojni napunjeni džakovi.

Komunalac, kako je v.d. direktora preduzeća Željko Plavšić rekao, može da postupa u vezi sa životinjskim leševima na toj lokaciji ukoliko dobije nalog od veterinarskog inspektora.

Inače, Komunalac ne koristi pomenutu parcelu, niti zna u čijem je vlasništvu, kazao je Plavšić.

Iz JP Komunalac saopšteno je da posao uklanjanja, transporta i uništavanja leševa i otpada životinjskog porekla obavlja firma „Eko-vet plus“ d.o.o. iz Vrbasa.

Podsetimo da su iz bečejskog javnog preduzeća prošle godine građani obavešteni da „Eko-vet plus“ besplatno odvozi uginule životinje (svinje, ovce, krave, konje...) iz domaćinstava sa teritorije opštine Bečej ako vlasnici životinja imaju potvrdu veterinara o uginuću.

Tada je navedeno da građani sitne uginule životinje (pse, mačke, kokoške…) mogu ostaviti u kontejner kod Azila za napuštene pse u Bečeju, na Iđoškom putu, te da je zabranjeno bacati uginule životinje u stočnu jamu.

Novinar Bečejskog mozaika juče je u vezi sa životinjskim leševima kod prihvatilišta za pse kontaktirao republičkog veterinarskog inspektora u Bečeju, ali je upućen na nadležnu upravu za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Na sajtu JP Komunalac navodi se da delatnost zoohigijene javnog preduzeća obuhvata poslove hvatanja, prevoza, zbrinjavanja, smeštaja napuštenih i izgubljenih životinja u prihvatilište; kontrolu i smanjenje populacije izgubljenih i napuštenih pasa i mačaka; neškodljivo uklanjanje i transporta leševa životinja sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja do objekata za sakupljanje, preradu ili uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu; sprovođenje mera za smanjenje populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama merama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija