Referendum o promeni Ustava: U Bečeju je do 14 sati izašlo 11,9% birača

  16 januar 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani Srbiije se danas izjašnjavaju o promeni Ustava. „Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“, pitanje je na koje birači odgovaraju sa ’da’ ili ’ne’.

Na teritoriji opštine Bečej u 7 sati ujutro otvoreno je 38 biračkih mesta, a pravo glasa ima 31.969 građana.

U opštini Bečej po preseku u 14 časova glasalo je oko 11,9 odsto građana sa pravom glasa, do 12 sati 8,4, a do 10 sati oko 3,5 odsto.

Na nivou Srbije, po preseku u 14 časova, glasalo je 14,99 odsto građana od ukupno 6.510.323 s pravom glasa.

Po informacijama predsednika Izborne komisije opštine Bečej Marka Božovića, izjašnjavanje o promeni Ustava u Bečeju protiče uredno, bez incidenata i poštuju se mere za sprečavanje širenja koronavirusa.

Ipak, na pojedinim biračkim mestima uočeno je da ne nose svi članovi biračkog odbora zaštitne maske ili ih ne nose na propisan način.

Biračka mesta biće zatvorena u 20 časova, a rezultati referenduma se, po rečima Božovića, očekuju oko 23 časova.

Ustav Srbije se menja – ukoliko većina od ukupnog broja izašlih na glasanje zaokruži da – u oblasti pravosuđa.

Promene se odnose isključivo na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u ovom procesu. Njih više neće birati Skupština Srbije nego Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca. Sa izmenama Ustava članovi Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca biće ponovo birani po novoj proceduri.

Da bi referendum bio uspešan, dovoljna većina ukupnog broja građana koji budu izašli na glasanje, jer je 25. novembra prošle godine izmenjen Zakon o referendumu i tada je ukinut cenzus – da je neophodno da 50 odsto upisanih birača izađe na glasanje.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija